Vendosni fjalën kyçe....

Raporti konfidencial – Informatorët e CIA-s jashtë SHBA-së po vriten, kapen ose kompromentohen


Informatorët e CIA -s jashtë shtetit vriten, kapen ose komprometohen nga dhjetëra, sipas mediave që citojnë dokumentet tejet sekrete. Zyrtarët e agjencisë thuhet se janë shqetësuar për humbjen e shumë informatorëve të rekrutuar jashtë shtetit, dhjetëra prej tyre janë vrarë ose kapur.

Kablloja u dërgua në çdo stacion dhe bazë të CIA -s në mbarë botën javën e kaluar, sipas raportit nga ‘The New York Times’, duke cituar zyrtarë që e kishin parë letrën.

Zyrtarët kishin shqyrtuar dhjetëra raste të informatorëve gjatë viteve të fundit të cilët ishin vrarë, kapur, arrestuar ose komprometuar duke u shndërruar në një agjent të dyfishtë.

Procesi i shpejtë rekrutimi, besimi te burimet dhe promovimet e pamerituara citohen të gjitha si procese që duhet të ndryshojnë.

Në një pjesë të memorandumit, vërehet se shpesh agjentët mund të promovohen për rekrutimin e një informatori, pavarësisht nëse informatori dëshmon një burim të suksesshëm apo jo.

“Askush në fund të ditës nuk mbahet përgjegjës kur gjërat shkojnë keq me një agjent.” – tha Douglas London, një ish-operativ i CIA -s, për ‘Times’ lidhur me raportin.

Ish-agjentë të tjerë, vuri në dukje Times, thanë se rapori tregon se ndërsa humbja e informatorëve në një mënyrë ose në një tjetër është normale, çështja tani është ‘më urgjente’ sesa është zbuluar publikisht.

Paralajmërimi për numrat shqetësues ishte tek ‘oficerët e vijës së parë’ dhe ata të përfshirë drejtpërdrejt në rekrutimin e informatorëve, sipas atyre që e kishin parë dhe lexuar atë. Ata që e njohin situatën thanë se arsyeja e mesazhit është të nxisë oficerët të forcojnë sigurinë dhe menaxhimin e informatorëve në baza individuale.

Rekomandimet përfshijnë bërjen e procesit të verifikimit për informatorët më të rreptë dhe përqëndrimin në shmangien e agjencive të huaja të inteligjencës për të parandaluar potencialin e agjentëve të dyfishtë. Një zëdhënës i CIA-s nuk pranoi të komentonte për Times për memorandumin kur u pyet për të.