Vendosni fjalën kyçe....

Gjyqi nazist- Roja 100-vjeçar i SS del në gjykatë në Gjermani


Shtatëdhjetë e gjashtë vjet pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, një ish-roje kampi përqendrimi ka dalë në gjyq për ndihmën në vrasjen e 3.518 të burgosurve në Sachsenhausen pranë Berlinit.

Josef S akuzohet për bashkëpunim në pushkatimin e të burgosurve sovjetikë të luftës dhe vrasjen e të tjerëve me gaz Zyklon B.

Koha po kalon që kriminelët e epokës naziste të përballen me drejtësinë dhe ai është i pandehuri më i vjetër deri më tani që është gjykuar.

Vetëm vitet e fundit nazistët e rangut më të ulët u nxorën në gjyq.

Dhjetë vjet më parë, dënimi i ish -rojes SS, John Demjanjuk, krijoi një precedent që u mundësonte prokurorëve të akuzonin njerëzit për ndihmë dhe përkrahje të krimeve naziste në Luftën e Dytë Botërore. Deri atëherë, pjesëmarrja e drejtpërdrejtë në vrasje duhej të vërtetohej.

I identifikuar si Josef S, për shkak të ligjeve gjermane të privatësisë, i pandehuri u çua në një sallë sportive të përshtatur posaçërisht në një burg në Brandenburg an der Havel, ku gjyqi filloi mes masave të rrepta të sigurisë.

Ai arriti jashtë gjykatës me një karrige me rrota, duke shtrënguar një çantë dhe hyri me ndihmën e një paterice në këmbë. Ai e mbuloi fytyrën me një dosje blu për të ndaluar fotografët që ta fokusonin.

Josef S ka jetuar në zonën e Brandenburg për vite me radhë, thuhet se është një bravandreqës, dhe nuk ka folur publikisht për gjyqin.

Avokati i tij, Stefan Waterkamp, i tha gjykatës se i pandehuri nuk do të bënte asnjë koment në gjyq mbi akuzat kundër tij. Sidoqoftë, ai do të fliste për rrethanat e tij personale në seancën e së premtes.

Josef S ishte 21 vjeç kur u bë roje për herë të parë në Sachsenhausen në 1942. Tani gati 101 vjeç, ai konsiderohet i aftë të paraqitet në gjykatë deri në dy orë e gjysmë në ditë. Gjyqi do të vazhdojë deri në janar.