Vendosni fjalën kyçe....

Rusia ndalon Kishën e Shkencologjisë, e fut në listën e organizatave ‘të padëshiruara’


Ministria e Drejtësisë në Rusi ka vendosur në listën e zezë dy grupe të Kishës së Shkencologjisë, duke i ndaluar ata të veprojnë në vend. Moska ka luftuar me këtë kishë për vite, duke argumentuar se ajo është thjesht një biznes i maskuar si fe.

Lista e përditësuar e organizatave “të padëshirueshme” u publikua nga Ministria e Drejtësisë të Premten, se një javë pasi zyra e Prokurorit të Përgjithshëm Rus këshilloi ndalimin e disa grupeve të Kishës së Shkencologjisë.

Dy grupet me bazë në Kaliforni janë: Instituti Botëror i Ndërmarrjeve Ndërkombëtare të Shkencologjisë (ËISE) dhe Kisha e Teknologjisë Shpirtërore (CST), e njohur gjithashtu si “L. Biblioteka Ron Hubbard”.

Të dy grupet u konsideruan si një kërcënim për sigurinë kombëtare të Rusisë, sipas një deklarate nga zyra e prokurorit. Përfshirja e Shkencologjisë në listën e organizatave “të padëshirueshme” të Rusisë, e cila aktualisht numëron 49, do të thotë që grupit tani i ndalohet të kryejë çdo aktivitet në Rusi.

Kjo nënkupton mbylljen me forcë të filialeve në Rusi dhe ngrirjen e aseteve.

Vendimi vjen pas një beteje dhjetëvjeçare për të ndaluar Shkencologjinë nga përfitimet ilegale në territorin rus.

Kisha e Shkencologjisë, e themeluar nga romancieri amerikan i trillimeve shkencore L. Ron Hubbard në vitet 1950, e përshkruan veten si një lëvizje e re fetare, ndërsa kritikët e saj besojnë se grupi është ose një kult i rrezikshëm, një biznes që përpiqet të shmangë taksat duke përdorur fenë, ose ndonjë kombinim i të dyjave.