Vendosni fjalën kyçe....

Ministri francez i drejtësisë futet në hetim, dyshohet se përdori pozicionin për të shlyer inatet e vjetra


Ministri francez i drejtësisë është vendosur zyrtarisht nën hetim pas pretendimeve që ai abuzoi me pozicionin e tij në qeveri për të zgjidhur inatet me gjyqtarët me të cilët ai kishte probleme kur ishte një avokat praktikues.

Të premten, avokatët e Ministrit Eric Dupond-Moretti u thanë gazetarëve se klienti i tyre është subjekt i një hetimi zyrtar. Olivier Cousi, një nga ekipi i tij ligjor, i tha BFM TV se Dupond-Moretti nuk pa asnjë arsye për të dhënë dorëheqjen nga posti i tij ministror pavarësisht hetimit zyrtar.

Dupond-Moretti ishte i pranishëm në gjykatë dhe thuhet se u mor në pyetje për orë të tëra nga Cour de Justice de La République – një gjykatë speciale që merret me ankesat kundër ministrave që shërbejnë  në detyrë. Është hera e parë që një e ashtuquajtur ‘Garde des Sceaux’ (Rojtari i Vulave) është marrë në pyetje nga gjykata speciale, sipas mediave franceze.

Në Francë, duke u vënë nën hetim zyrtar parashikohet se ka “prova serioze ose të qëndrueshme” që përfshijnë të dyshuarin, por nuk është e njëjta gjë si të akuzohesh për vepra të veçanta.

Gjykata nisi një hetim në janar, pas ankesave të paraqitura nga një grup anti-korrupsion dhe tre sindikata ligjore kundër Dupond-Moretti.

Ministri është akuzuar për një konflikt interesi dhe për përdorimin e pozicionit të tij politik për të zgjidhur inatet e vjetra me avokatë dhe gjyqtarë – pretendimet që ai i kundërshton. Në vend të kësaj, thotë ai, ankesat janë një përpjekje për të penguar përpjekjet e tij për të reformuar sistemin francez të drejtësisë.

Avokatët e Dupond-Moretti thanë se ata synojnë të kundërshtojnë vendimin për ta vënë ministrin nën hetim.