Vendosni fjalën kyçe....

Reporterët pa Kufij: BE-ja duhet të kërkojë garanci kundër kërcënimit të parlamentit shqiptar ndaj gazetarëve


Kryeministri i Shqipërisë nuk ka marrë ende përsipër të ndryshojë ose tërheqë një paketë drakoniane ‘anti-shpifje’ që është ende pezull në parlament dhe vazhdon të varet si shpata e Demokleut mbi kokat e gazetarëve të vendit.
Reporterët pa Kufij (RSF) u kërkojnë institucioneve evropiane të kërkojnë garanci të qarta nga Shqipëria që janë në përputhje me dëshirën e saj për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian.
Paketa e ndryshimeve në ligjin e shërbimit të mediave audiovizive në Shqipëri, e njohur si ‘paketa anti-shpifje’, është ende në axhendën parlamentare megjithëse shoqatat lokale të gazetarëve dhe grupet ndërkombëtare të lirisë së shtypit, përfshirë RSF, e kanë denoncuar atë vazhdimisht si një kërcënim për lirinë e mediave në Shqipëri.
Ligji i propozuar, i cili do të lejojë rregullatorin e medias shqiptare, Autoritetin e Mediave Audio-Vizuale (AMA), të vendosë sanksione disproporcionale në faqet e internetit të lajmeve dhe ndoshta do të nxisë vetëcensurimin, është kritikuar gjithashtu nga Bashkimi Evropian, me të cilin Shqipëria dëshiron të bashkohet.
Me qëllim të mbrojtjes së lirisë së shtypit në Shqipëri, Këshilli i Bashkimit Evropian, Komisioni Evropian dhe Parlamenti Evropian i kanë kërkuar të gjithë qeverisë shqiptare të modifikojë projektligjin në përputhje me rekomandimet e bëra nga Komisioni i Venecias i Këshillit të Evropës në qershor 2020.
Komisioni Evropian i tha RSF muajin e kaluar se Partia Socialiste në pushtet në Shqipëri ‘ka dhënë sinjale të qarta se nuk ka ndërmend të ndjekë miratimin e këtij legjislacioni në pritje dhe se ai do të ishte në përputhje me rekomandimet e Komisionit të Venecias nëse legjislacioni do të miratohej në të ardhmen’.
Por Edi Rama, i cili drejton Partinë Socialiste dhe është kryeministër i vendit, nuk ka marrë ende përsipër të ndjekë këshillën e Komisionit të Venecias ose të braktisë këtë projektligj, i cili është pezull para parlamentit që nga shtatori i vitit 2020, pa informuar gazetarët e Shqipërisë për fatin e tij ose pa u këshilluar me qeverinë për këtë temë.
Disa i kanë thënë RSF-së se në mungesë të një marrëveshjeje të qartë e publike, ata kanë frikë se parlamenti mund të miratojë variantin origjinal të projekligjit.
“I ashtuquajturi legjislacion anti-shpifje po varet si shpata e Demokleut mbi kokat e gazetarëve të Shqipërisë”, tha Pavol Szalai, kreu i tryezës së RSF-së në BE dhe Ballkan.
“Ne kërkojmë nga institucionet evropiane dhe Komisioni Evropian në veçanti të kërkojnë garanci të qarta, publike nga autoritetet shqiptare që ky legjislacion, i cili është i papajtueshëm me dëshirën e Shqipërisë për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian, do të tërhiqet ose ndryshohet në përputhje me rekomandimet e Komisionit të Venecias dhe në konsultim me gazetarët e Shqipërisë. Media shqiptare nuk mund të dënohet në një pritje të padurueshme nga një qeveri me një histori të shkeljeve të lirisë së shtypit.” – shtoi ai.
Megjithëse partia në pushtet ende nuk ka marrë një vendim publik në lidhje me projektligjin, ajo po vazhdon përpara me zgjedhjen e presidentit të rregullatorit të pavarur të mediave AMA, pa pritur që parlamenti që u zgjodh prillin e kaluar të fillojë nga puna në shtator me përfaqësuesit e partive të opozitës që marrin pjesë në të.
Një nga dy kandidatët e propozuar nga komiteti parlamentar i mediave është Armela Krasniqi, e cila është ish-drejtoresha e komunikimeve e kryeministrit dhe ka kaluar pjesën më të madhe të karrierës së saj duke punuar për partinë e tij.
Nën kontrollin e partisë së kryeministrit, parlamenti votoi për paketën ‘anti-shpifje’ në dhjetor 2019 por ajo nuk hyri në fuqi për të vetmen arsye se ndaj saj vuri veton presidenti, një kundërshtar kryesor politik i kryeministrit.
Shqipëria renditet e 83-ta nga 180 vende në Indeksin Botëror të Lirisë së Shtypit të RSF-së 2021.
VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Reporters Without Borders