Vendosni fjalën kyçe....

Norvegjia do kompensojë pacientët për efektet anësore të vaksinës AstraZeneca, në pritje ata që janë vaksinuar me Pfizer & Moderna


Të paktën tre pretendime mbi efektet anësore serioze të vaksinës së prodhuar nga AstraZeneca janë mbështetur në Norvegji, duke rezultuar në kompensim financiar. Dhjetëra të tjerë presin një vendim në lidhje me efektet anësore të vaksinës kundër koronavirusit.

Sistemi Norvegjez i Kompensimit të Pacientëve (NPE) do të bëjë pagesa për tre persona të prekur keq nga vaksina Oxford-AstraZeneca, njoftoi të premten autoriteti. Ai pohoi zyrtarisht se vaksina, e pezulluar tani për tani në vendin evropian, ka rezultuar në raste të rënda të mpiksjes së gjakut dhe numrit të ulët të trombociteve në këta pacientë, njëri prej të cilëve vdiq.

Midis atyre që vuajtën keq nga vaksinat janë punonjës shëndetësorë të cilëve u dha përparësi për t’u vaksinuar. Të dy gratë u shtruan në spital në mars dhe njëra prej tyre, e cila ishte në të 40-at e saj, vdiq. Një aplikant tjetër, një burrë pa emër në të 30-at, ende vuan nga reagime të rënda imune.

“Unë u shtrova në spital me shumë dhimbje. Ishte e frikshme të ndiqja lajmet për të tjerët që sapo kishin vdekur nga e njëjta vaksinë.” – tha ai për NPE.

Zyrtarët tani po llogaritin shumën e saktë të kompensimit, njoftoi drejtori i trupit Rolf Gunnar Jorstad, duke thënë se lidhjet e drejtpërdrejta midis vaksinës dhe kushteve të përkeqësuara të marrësve të saj janë konfirmuar mjekësisht.

Në total, 77 kërkesa për kompensim në lidhje me efektet anësore të vaksinave Covid janë bërë në Norvegji. Mbi 50 prej tyre kanë të bëjnë me AstraZeneca, ndërsa ka edhe ankesa në lidhje me vaksinat e Pfizer dhe Moderna. Tetë nga 77 aplikacionet përfshijnë raste fatale.