Vendosni fjalën kyçe....

Zvicra hedh poshtë vite të tëra bisedimesh me BE-në dhe refuzon marrëveshjen


Pas vitesh bisedime, Zvicra ka hequr dorë nga përpjekjet për të rënë dakord për një traktat mbi-arkivimin me BE-në.
Zvicra nuk është pjesë e Bashkimit Evropian por ka nënshkruar shumë politika të saj, siç është liria e lëvizjes.
Marrëdhënia aktualisht drejtohet nga më shumë se 120 marrëveshje bilaterale, dhe një dështim për t’i zëvendësuar ato me një marrëveshje kornizë mund t’i dëmtojë lidhjet.
“Na vjen keq për këtë vendim, duke pasur parasysh progresin që është bërë gjatë viteve të fundit.”– tha Komisioni i BE-së, citon BBC.
Marrëveshja e tregtisë së lirë BE-Zvicër daton që nga viti 1972.
Komisioni, organi ekzekutiv për 27 vendet anëtare të BE-së tha se pa një marrëveshje kornizë BE-Zvicër, modernizimi i kësaj marrëdhënieje nuk do të ishte i mundur.
Çfarë shkoi keq?
Qeveria Zvicerane ka përmendur tre çështje të rëndësishme: Mbrojtjen e pagave, rregullat e ndihmës shtetërore dhe të drejtën e qytetarëve të BE-së që punojnë në Zvicër për të kërkuar përfitime të mirëqenies zvicerane si pjesë e lirisë së lëvizjes.
Ministri i Jashtëm, Ignazio Cassis, tha se Zvicra nuk mund të pranojë kërkesat e BE-së për të drejta të barabarta me punonjësit e BE-së pasi kjo do të nënkuptojë një “zhvendosje paradigme” të padëshiruar në politikën e emigracionit të Zvicrës. Qeveria gjithashtu kishte frikë se një marrëveshje e tillë mund të çonte në kosto më të larta të sigurimeve shoqërore.
Të dyja palët mund të mbështeten në mozaikun e marrëveshjeve dypalëshe, por këto marrëveshje do të vijë një moment që do të përfundojnë, kështu që Zvicra nuk do të ketë qasje në një bashkim të mundshëm mbi energjinë elektrike ose zona të tjera të tregut të vetëm që ndryshojnë.
Sidoqoftë, një marrëveshje dypalëshe përfundoi këtë javë sa i takon tregtisë së produkteve të teknologjisë mjekësore dhe organizata zvicerane MedTech tha se kjo do t’i kushtonte industrisë 114 milionë franga zvicerane (90 milionë £; 104 milionë €) dhe 75 milionë çdo vit më pas.