Vendosni fjalën kyçe....

Shkencëtarët zbulojnë në Japoni fosile të gjalla që mendoheshin të zhdukura për 273 milionë vjet


Dy forma jete simbioze detare që iu shmangën syve kureshtarë të shkencëtarëve dhe ‘u zhdukën’ nga rekordi fosil mbi një çerek miliard vjet më parë, janë gjetur të lulëzojnë në det të hapur në Japoni.

Krijesat në fjalë janë korale dhe kinoide jo skeletore, ose zambakë deti, të cilët u gjetën duke u përhapur në dyshemenë e Oqeanit Paqësor, 100 metra nën sipërfaqe, në brigjet e Honshu dhe Shikoku në Japoni.

Ato arritën të mbijetonin të pazbuluar, pasi ishin ‘zhdukur’ nga të dhënat fosile për më shumë kohë sesa mendohet të ketë ekzistuar njeriu modern (200,000-300,000 vjet më parë).

Këto ekzemplarë përfaqësojnë regjistrimet dhe ekzaminimet e para të hollësishme të një shoqate të kohëve të fundit të një krinoidi dhe një heksakorali, shkruan studiuesit.

Krinoidët dhe koralet ndanin një marrëdhënie të gjatë, simbioze së bashku miliona vjet më parë, në të cilën koralet do të përdorin krinoidet për t’u ngjitur më lart në dyshemenë e detit për të fituar qasje në më shumë ushqim që gjenden në rrymat oqeanike që kalojnë.

Ekipi i përbashkët kërkimor polako-japonez, i udhëhequr nga paleontologu Mikolaj Zapalski i Universitetit të Varshavës në Poloni, përdori mikroskopinë stereoskopike për të kryer vlerësimin.