Vendosni fjalën kyçe....

Si po shkojnë uniteti e shërimi i SHBA-së, Joe? Sondazhet miqësore me Biden mendojnë se presidenti e ka ndarë edhe më shumë vendin


Joe Biden është një person popullor, nëse duhet të besohet në sondazhet. Megjithëse këto sondazhe paraqesin një imazh rozë të presidencës së tij, ato nuk mund të maskojnë realitetin që SHBA-të janë të ndara dhe premtimi i Biden për ‘bashkim’ mund të jetë në zgrip.

100 ditët e para të presidencës së Joe Biden kanë kaluar dhe një sondazh i madh tregon se demokratët gëzojnë mbështetjen e shumicës. Për më tepër, fjalimi i Biden në Kongres javën e kaluar, në të cilin ai shtyu disa reforma si atë të policisë, të kontrollit e armëve dhe emigracionit, u vlerësua pozitivisht nga 85% e shikuesve.

Sidoqoftë, këto sondazhe nuk tregojnë të gjithë historinë. Mbështetja e shumicës së Biden u paraqit për herë të parë në një sondazh të ABC / Washington Post të dielën e kaluar, por ai sondazh mbivlerësoi demokratët me nëntë pikë, duke u mbështetur tek ata dhe tek të pavarurit me prirje të majtë për të arritur normën e dukshme të Biden 52% të miratimit.

Sondazhi i CBS / YouGov që gjeti mbështetjen e 85% për mesazhin e tij drejtuar Kongresit ishte edhe më farsë, me 54% të të anketuarve që identifikohen si Demokratë dhe vetëm 18% të identifikuar si Republikanë.

Një sondazh i ri i ABC / Ipsos këtë të dielë zbuloi se gati dy të tretat e Amerikanëve (64%) ndihen optimistë për drejtimin e vendit nën Biden, niveli më i lartë i optimizmit kombëtar që nga viti 2006. Megjithatë, metodologjia e sondazhit është e paqartë dhe nuk përmendet ndarjen partizane të pjesëmarrësve të saj.

Edhe nëse sondazhi i fundit është i drejtë dhe i ekuilibruar, rezultatet nuk janë të gjitha fushë me lule për Joe Biden. Gjatë gjithë fushatës së tij, ai premtoi të ‘shërojë’ Amerikën e ndarë  dhe ‘të bashkojë’ vendin përreth tij. Edhe para se të përdorte politika konkrete, këto qëndrime formuan themelin e fushatës së tij, duke premtuar një kthim në civilizimin e supozuar të epokës para-Trump.

Kjo nuk ka ndodhur. Sondazhi zbuloi se vetëm 23% e të anketuarve mendojnë se vendi është bërë ‘më i bashkuar’ që kur Biden mori detyrën. 28% mendojnë se SHBA janë ‘më të ndara’, ndërsa pjesa tjetër nuk sheh asnjë ndryshim ose nuk kanë mendim. Nga ata që mendojnë se vendi është më i ndarë, 60% fajësojnë Biden për ndarjen, ndërsa vetëm 6% fajësojnë kundërshtarët e tij Republikanë.