Vendosni fjalën kyçe....

Eksperimenti mahnitës, Neuralink e Elon Musk i mundëson majmunit të luajë në kompjuter duke përdorur vetëm trurin (Video)


Pager, një majmun nëntë vjeç, u lidh me një sistem Neuralink gjashtë javë më parë dhe u trajnua për të luajtur një shumëllojshmëri lojërash video në këmbim të mjaltit e bananeve.

Gjatë kësaj kohe, lidhjet regjistruan aktivitet nga më shumë se 2,000 elektroda që ishin vendosur në korteksin motorik të kafshës, përgjegjës për lëvizjet e krahut dhe të duarve dhe i stërvitën ato përmes një algoritmi.

Ky algoritëm dekodues ndjeu modulime në neuronet e majmunit dhe lejoi sistemin të parashikonte lëvizjet e synuara të duarve përmes një modeli matematik të aktivitetit nervor dhe lëvizjeve përkatëse të levës.

Studiuesit e kalibruan sistemin duke monitoruar valët e trurit të Pager ndërsa manipulonte një levë, para se të shkëpuste përfundimisht kontrolluesin duke i mundësuar majmunit që të luante lojën MindPong me vetëm trurin e saj dhe pa ndërhyrje manuale.

Qëllimi i Neuralink është të lejojë njerëzit e paralizuar të përdorin një kompjuter ose telefon me mendjen e tyre duke manipuluar një kursor ose tastierë virtuale në një ekran kompjuteri ose kontrollet e prekjes në një smartphone. Musk shkroi në Tëitter se ai pret përsëritje të mëvonshme të sistemit për të lejuar përdoruesit të ndërveprojnë me telefonin e tyre më shpejt sesa ata ndryshe duke përdorur duart e tyre.

Miliarderi gjithashtu pretendoi se përsëritjet e ardhshme do të lejonin komunikimin midis lidhjeve nervore në pjesë të ndryshme të trupit të një pacienti, duke synuar që një ditë të mundësojë lëvizjen e personave paraplegjikë.

Musk demonstroi për herë të fundit aftësitë e Neuralink në gusht 2020, duke treguar derra që kishin mësuar të lexonin sinjale bazuar në një sërë stimujsh të jashtëm.