Vendosni fjalën kyçe....

Korea e Jugut ndërton avionin e parë luftarak, kërkohet pavarësi ushtarake


Seuli ka zbuluar aeroplanin e tij të parë prototip të zhvilluar në vend, i projektuar të jetë më i lirë dhe më pak i fshehtë sesa F-35 i ndërtuar në SHBA, por i krijuar rreth nevojave të Koresë së Jugut, pasi vendi kërkon më shumë pavarësi ushtarake.

Në një ceremoni të premten, avioni luftarak prototip KF-X, i pagëzuar zyrtarisht “KF-21 Boramae”, u zbulua herë të parë. Duke folur në ceremoninë e shpërndarjes, Presidenti Moon Jae-in tha se “një epokë e re e mbrojtjes së pavarur ka filluar”.

Avioni, i zhvilluar nga Korea Aerospace Industries (KAI) si pjesë e një projekti 7.9 miliardë dollarë amerikanë, projekti më i shtrenjtë ushtarak i vendit deri më tani, është planifikuar të fluturojë për herë të parë në 2022 dhe duhet të jetë gati për veprimi brenda dekadës. “Ne kemi në plan të vendosim 40 avionë deri në 2028 dhe një total prej 120 deri në 2032,” tha presidenti.

Projekti filloi në 2015 dhe ka marrë një rëndësi të konsiderueshme kombëtare, me 16 universitete, 11 laboratorë dhe 553 furnizues që marrin pjesë në zhvillimin e tij. Përafërsisht 65% e përbërësve të avionit janë duke u bërë në vend.

Moon është përpjekur të zhvendosë politikën e prokurimit ushtarak të Koresë së Jugut, duke lëvizur drejt aftësive të zhvilluara vendase në vend të blerjes së pajisjeve ushtarake amerikane. “Kurdoherë që kemi nevojë për të, ne mund ta bëjmë atë,” deklaroi ai në ceremoni.