Vendosni fjalën kyçe....

Nancy Pelosi i jep 24 orë kohë Mike Pence të shpallë Trumpin “të paaftë” për ta shkarkuar


Dhoma e Përfaqësuesve në SHBA që kontrollohet nga demokratët, ka vendosur të votojë mbi një rezolutë që i kërkon Zëvendëspresidentit Mike Pence të kërkojë ndryshimin e 25-të për të mundësuar shkarkimin e presidentit Donald Trump pa pritur për 20 janarin.

Madje kryetarja e Dhomës së Përfaqësuesve Nancy Pelosi i ka dhënë atij 24 orë kohë për t’u përgjigjur.

Në një letër drejtuar kolegëve të saj demokratë të dielën në mbrëmje, Kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi i nxiti ata të miratonin ndryshimet e Amendamentit të 25-të me miratim unanim.

Por kjo masë është gati të bllokohet nga aleatët e mbetur republikanë të Trumpit.

“Nëse nuk marrim pëlqimin unanim, ky legjislacion është planifikuar të paraqitet në dysheme të nesërmen. Ne po i bëjmë thirrje zv.presidentit të përgjigjet brenda 24 orësh. Tjetra, ne do të vazhdojmë me sjelljen e legjislacionit për fajësimin.”– shkruan Pelosi.

Duke përmendur “tmerrin e sulmit të vazhdueshëm” ndaj demokracisë amerikane dhe Kushtetutës pas rrethimit të Kapitolit, Pelosi u kërkoi ligjvënësve të “veprojnë me urgjencë, sepse ky President përfaqëson një kërcënim të afërt për të dyja”.

Këtë herë, nëse Pence nuk përgjigjet brenda 24 orëve, demokratët planifikojnë të vazhdojnë me fajësimin e presidentit për nxitjen e trazirave të javës së kaluar. Por kjo nuk ka gjasa sepse jo vetëm zv.presidenti duhet të jetë dakord, por edhe një shumicë e zyrtarëve të kabinetit të Trumpit.

Në Kushtetutën amerikane, amendamenti i 25 thekson se presidentit mund t’i hiqet përgjegjësia nëse është i paaftë për të kryer detyrën e tij. Për të hequr Trump nga pushteti mbi të gjitha duhet që të jetë dakord zv/Presidenti Mike Pence. Ai ka nevojë për shumicën e zyrtarëve të kabinetit të Trump, të cilët duhet të pranojnë që presidenti është i papërshtatshëm për të drejtuar vendin dhe përkohësisht marrin pushtetin.