Vendosni fjalën kyçe....

SHBA-të firmosin marrëveshje me Tajvanin në shëndetësi, siguri dhe teknologji


Tajvani dhe Shtetet e Bashkuara kanë zhvilluar takimet e tyre të para të nivelit të lartë për një dialog të ri ekonomik, duke nënshkruar një marrëveshje pesë-vjeçare dhe duke premtuar bashkëpunimin e ardhshëm në shëndetësi, teknologji dhe siguri.

Bisedimet, të zhvilluara në mes të një periudhe të diskutueshme presidenciale të tranzicionit amerikan dhe tensioneve të larta rajonale me Kinën, nuk i çuan përpara shpresat e Tajvanit për një marrëveshje tregtare me SHBA, pavarësisht se të dy vendet u afruan më tepër nën Donald Trump dhe presionin e tij në Pekin.

Ata drejtoheshin nga zv. ministri i Tajvanit i çështjeve ekonomike, Chen Chern-chyi dhe nënsekretari i shtetit i SHBA, Keith Krach, me qëllimin e deklaruar për të ndërtuar mbi lidhjet historike dhe “vlerat e përbashkëta demokratike” dhe zyrtarët e lartë të qeverisë u takuan për herë të parë të premten, duke nënshkruar një memorandum pesë-vjeçar të mirëkuptimit.

Palët krijuan grupe pune për sigurinë globale të shëndetit, shkencë dhe teknologji, sigurinë 5G dhe telekomunikacionin, zinxhirët e furnizimit, fuqizimin ekonomik të grave, bashkëpunimin në infrastrukturë dhe investimet.

Zyrtarët thanë se bisedimet theksuan potencialin për bashkëpunim në kërkimin dhe zhvillimin e shëndetit, përparësimin e kontributit të Tajvanit në zinxhirin e furnizimit me gjysmëpërçues. Memorandumi nuk krijon të drejta ose detyrime juridikisht të detyrueshme për secilën palë dhe i nënshtrohet burimeve të disponueshme.