Vendosni fjalën kyçe....

Ekonomia e Kinës fillon rimëkëmbjen nga Covid-19, import-eksportet shënojnë nivele rekord


Rimëkëmbja ekonomike e Kinës vazhdoi të merrte vrull muajin e kaluar, me eksportet që paraqitën performancën më të fortë në më shumë se një vit dhe importet u rritën me ritmin më të shpejtë që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit.

Të dhënat doganore të publikuara të martën tregojnë se eksportet ishin në përputhje me pritjet e tregut pasi ato u rritën me 9.9 përqind muajin e kaluar nga një vit më parë. Shtatori shënoi muajin e katërt radhazi për rritjen e eksporteve të Kinës, i cili u mbështet nga rihapja e ekonomive globale si dhe kërkesa në rritje për pajisje mjekësore dhe elektronike.

Importet nga viti në vit u kthyen në rritje dhe kapërcyen 13.2 përqind në termat e dollarit muajin e kaluar, duke mundur pritjet e analistëve për një rritje prej 0.3-0.4 përqind. Në gusht, dërgesat përbrenda kontraktuan 2.1 përqind dhe ishin gjithashtu në territor negativ gjatë muajit paraardhës.

“Eksportet dhe importet e Kinës kanë mposhtur vazhdimisht pritshmëritë e tregut. Tregtia në shtator u përshpejtua nga muaji i kaluar, ”tha Wang Dan, kryekonomist me Hang Seng Bank China, për CGTN.

Importet u rritën pjesërisht për shkak të rritjes së blerjeve të ushqimit, duke përfshirë mishin, drithërat dhe farat e sojës, pasi sektori bujqësor i Kinës kishte vuajtur nga përmbytjet dhe kushtet e këqija të motit. Vlerësimi i fundit i Juanit mund të ketë ndihmuar gjithashtu në rritjen e importeve.

Në muajt e ardhshëm, ne presim që forca e eksportit të vazhdojë dhe importet gjithashtu mund të vazhdojnë të zgjerohen në mbështetje të rimëkëmbjes së vazhdueshme në aktivitetin e brendshëm,” u thanë ekonomistëve Goldman Sachs klientëve në një shënim të martën, siç citohet nga media.

Tregtia e jashtme e Kinës u zgjerua me një total prej 0.7 përqind nga viti në vit në tre tremujorët e parë të vitit 2020, me eksportet në rritje me 1.8 përqind dhe importet në rënie me 0.6 përqind në terma të shprehura në juan, sipas të dhënave zyrtare të doganave.

Statistikat tregojnë se Kina po përshpejton importet nga SH.B.A., të cilat u rritën gati me një të katërtën muajin e kaluar krahasuar me një vit më parë. Kjo lejoi që suficiti tregtar me SH.B.A. të ngushtohej me mbi 3 miliard dollarë në një muaj për të arritur 30.75 miliard dollarë në shtator, por ishte akoma gati 19 përqind nga viti në vit. Shifrat po shikohen nga afër, pasi Pekini pritet të rrisë ndjeshëm blerjet e mallrave amerikanë në marrëveshjen e tij tregtare me Uashingtonin. Megjithatë, ekzistojnë shqetësime se ekonomia e dytë më e madhe nuk do të jetë në gjendje të mbajë fundin e pazarit, duke çuar në një përshkallëzim të mëtejshëm të luftës tregtare SHBA-Kinë.