Vendosni fjalën kyçe....

Irani po ndërton një rrjet masiv energjitik për të rritur ndikimin gjeopolitik


Plani i Teheranit për të lidhur Irakun, Jordaninë dhe disa shtete të Gadishullit Arabik, duke përfshirë Arabinë Saudite në rrjetin e tij të energjisë mund të jetë një veprim i fuqishëm për të zgjeruar ndikimin e tij në të gjithë rajonin.

Nuk është rastësi që pak më shumë se një muaj pasi Izraeli dhe Emiratet e Bashkuara Arabe deklaruan se do të normalizonin marrëdhëniet dhe Izraeli dhe Bahreini bënë të njëjtën gjë, Iraku ka njoftuar se ka nënshkruar një kontratë me Jordaninë për të lidhur rrjetet e energjisë elektrike të dy vendeve.

Si zgjerim, kjo do të sigurojë një lidhje të drejtpërdrejtë midis Jordanisë dhe sponsorit kryesor rajonal të Irakut, Iranit, i cili kohët e fundit nënshkroi një marrëveshje dy-vjeçare me Irakun për ta furnizuar atë me energji elektrike, marrëveshja më e gjatë e tillë e nënshkruar midis dy vendeve.

Pjesa e fundit e këtij operacioni të rrjetit rajonal që ndryshon lojën është se pak para njoftimit të marrëveshjes së rrjetit Irak-Jordan, Jordania gjithashtu njoftoi se kishte nënshkruar një memorandum mirëkuptimi me Arabinë Saudite për të përcaktuar kornizën e bashkëpunimit të përbashkët për të lidhur rrjetet e energjisë elektrike të këtyre dy vendeve.

Me energjinë iraniane që llogaritet mes 30 dhe 40 përqind të energjisë elektrike të konsumuar në Irak, në varësi të sezonit, SHBA-ja e kishte shtyrë Irakun drejt angazhimit për të ulur këto importe nga fqinji i saj para vizitës së kryeministrit të Irakut, Mustafa al-Kadhimi, në Uashington, në gusht.

Si nxitje për këtë efekt, kompanitë amerikane Chevron, General Electric, Honeyëell International, Baker Hughes dhe Stellar Energy, nënshkruan marrëveshje me qeverinë irakiane për marrëveshje që synojnë rritjen e pavarësisë energjetike të Irakut nga Irani, me vlerë të paktën 8 miliardë dollarë.