Vendosni fjalën kyçe....

Mosha mesatare e jetëve të humbura nga Covid-19 në Shqipëri, raporti meshkuj-femra


Mosha mesatare e jetëve të humbura nga Covid-19 në vend ka ardhur në rritje për të dytin muaj radhazi, çka tregon se është ulur vdekshmëria tek moshat e reja.

Sipas të dhënave të raportuara përditë nga Ministria e Shëndetësisë dhe të përpunuara nga “Monitor”, mosha mesatare e jetëve të humbura nga koronavirusi deri më 5 tetor, kur numëroheshin gjithsej 400 viktima ishte gati 69 vjeç.

Në 3 shtator, kur numëroheshin gjithsej 301 viktima, mosha mesatare ishte 67.9 vjeç.

Në krahasim me përpunimin e fundit të datës 28 korrik, kur mosha mesatare u ul në 66.8 vjeç, teksa virusi filloi të zbriste te moshat e reja, ka një rritje me 2 vjet.

Petrit Malaj, mjek pneumolog pohon se nga njëra anë virusi është bërë më pak agresiv, dhe nga ana tjetër është shtuar dhe sensibilizimi i njerëzve që janë të prirur të mbrohen më shumë.

Grup mosha 70-79 vjeç me fatalitetet më të mëdha

Për herë të parë që nga fillimi i pandemisë, është grupmosha 70-79 vjeç që ka fatalitetet më të mëdha, me 30.75% të totalit.

Më parë, humbjet më të mëdha të jetëve i përkisnin një grupmoshe më të re, nga 60-69 vjeç, e cila deri në 3 shtator zinte 32% e vdekjeve nga pandemia (shiko grafikun: Vdekjet sipas grup-moshave, Shqipëria, % ndaj totalit). Kjo grupmoshë tashmë është e dyta, me 30.2% të totalit.

Grupmosha nga 50-59 vjeç përbënte 14% të jetëve të humbura deri në 5 tetor, ndërsa nën 50 vjeç zë 5.5% të totalit.

Gjithsesi, pasojat reale të pandemisë në vend do të mund të bëhen të qarta vetëm kur ajo të përfundojë ose në fund të vitit kur të bëhet bilanci i vdekjeve në raport me vitin e kaluar, pasi aktualisht numërohen vetëm humbjet e jetëve nga Covid-19 në spital. Ndërkohë, sipas mjekëve, ka dhe grupmosha të reja 40-50 vjeç, që nuk kanë pranuar të shtrohen në spital dhe kanë humbur jetën në shtëpi, ose që kanë ikur për kurim në Turqi dhe sërish nuk ia kanë dalë dot.

Në krahasim me Italinë, virusi në Shqipëri i ka prekur më shumë moshat më të reja. Mosha mesatare në Itali është 80 vjeç, kundrejt gati 69 vjeç në Shqipëri.

Në Itali, sipas Il Sole24 ore, gati 60% e jetëve të humbura i përkasin moshës mbi 80 vjeç. Në Shqipëri, pesha përkatëse është vetën 18.5%.

Femrat vdesin më pak

Deri në 5 tetor, femrat përbënin 29.5% të jetëve të humbura nga Covid-19 (nga 31.5% në 3 shtator), në linjë me tendencën globale, ku gratë kanë shënuar rezistencë më të lartë ndaj koronavirusit, të lidhura kryesisht me hormonet femërore.

Mosha mesatare e femrave që kanë humbur jetën është 68.9 vjeç, pothuajse e njëjtë me atë të meshkujve.

Ndërsa mosha mesatare e meshkujve ka mbetur pothuaj e pandryshuar që nga fillimi i pandemisë, ajo e femrave është ulur ndjeshëm, nga 77 vjeç në fund të prill, në gati 69 vjeç në tetor.

VINI RE: Ky artikull është pronë intelektuale e Monitor.al


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *