Vendosni fjalën kyçe....

Nuk do fëmijë dhe e urren fjalën “grua”, Miley Cyrus dëshmon se feministet e reja nuk ia kanë idenë pse martohen


Nga Igor Ogorodnev

Këngëtarja thotë se martesa e saj u duket njerëzve “konfuze”, por është ajo që duket e ngatërruar, si shumë gra të tjera të mijëvjeçarit, të cilat nuk duan më të jenë “vetëm” gra dhe nëna, por megjithatë ende dëshirojnë sigurinë e një kontrate martesore.

Nuk është e nevojshme që juve t’ju interesojë e vetëdeklaruara “një nga feministet më të mëdha” Miley Cyrus apo bashkëshorti i saj Liam Hemsworth, për t’u hasur me komentet e saj të fundit mbi martesën në botimin e fundit të “Elle fascinating”

“Marrëdhënia ime është unike. Dhe unë nuk e di nëse do t’i lejoj publikisht njerëzit atje, sepse është kaq komplekse, moderne dhe e re, saqë nuk mendoj se jemi në një vend ku njerëzit do ta kuptonin atë “.

Kjo përcakton tonin. Në shtatë muajt që Miley është e martuar, ajo ka rishpikur një institucion që është duke u zhvilluar që nga parahistoria. Ata që jetojnë në familjet patriarkale nëpër rrethina nuk mund ta kuptojnë kurrë.

  • “Pra, njerëzit me të vërtetë mendojnë se unë jam në shtëpi në një përparëse duke gatuar darkën?”

Pra, kujdesi i familjes nuk përfshihet.

  • “Nga ne pritet që ta mbajmë planetin të populluar… Nëse nuk doni fëmijë, njerëzve u vjen keq për ju, sikur të ishit një bushtër e ftohtë dhe e pashpirt, e cila është e paaftë të dashurojë”

Fëmijët gjithashtu.

  • “Kam një këngë të re, ‘Never Be Me’, dhe refreni thotë ‘Nëse po kërkoni besnikëri, nuk do të jem kurrë unë ajo. Nëse po kërkon stabilitet, nuk do të jem kurrë unë ajo. Nëse po kërkon dikë që do të jetë gjithçka që ju nevojitet, kjo nuk do të jem kurrë unë “.

Monogamia gjithashtu.

“Unë jam në një marrëdhënie heteroseksuale, por unë ende tërhiqem seksualisht nga gratë. Njerëzit bëhen vegjetarianë për shkaqe shëndetësore, por proshutat ende janë të mira.”

Por biseksualieti përfshihet.

“Unë definitivisht nuk përshtatem me një rol stereotipik të gruas. Nuk e pëlqej as fjalën.”

Kjo është shumë e qartë.

Pra për ta përmbledhur, Miley nuk do të gatuajë, s’do të pastrojë, s’do të fillojë një familje, s’do të qëndrojë besnike, s’do të quhet grua dhe mund të jetë më homoseksuale se sa hetero. Megjithëse ajo shkoi kundra karakterit të saj dhe mori mbiemrin e burrit.

Por përtej kësaj, cili është roli i saj praktik në martesë? Kjo përmblidhet në një fjalë në intervistë, e cila është “partneritet“. Kjo nisur nga sa thamë më sipër –  sugjeron një lloj marrëdhënie ku asnjeri nga të dyja palët nuk e detyron njëri-tjetrin për asgjë, por shijojnë pushimet bashkë në mbarë botën, hashashin dhe koktejlet e Majlit, dhe ndoshta një marrëveshje seksuale të pazakontë.

E gjitha tingëllon e këndshme, të paktën nga një distancë, por lamë pyetjen më interesante se pse e quajmë martesë në radhë të parë, nëse nuk ka asnjë nga atributet formale?

Është më e lehtë të thuhet, për veshjen e bardhë, festat dhe vëmendjen me të cilën Miley na gostit lakuriq.

Por unë do të supozoja se si për këtë artiste, edhe për gratë e zakonshme që kanë përdorur të njëjtat fjalë për të përshkruar marrëdhënien e tyre “unike”, ka diçka më shumë për këtë.

Megjithëse ato e kanë të vështirë ta quajnë veten “bashkëshorte”, ato dëshirojnë të dyja formulat formale dhe statusin e marrëdhënies zyrtare, konsideratat financiare (të cilat për Cyrus janë jo-faktor) dhe më e rëndësishmja ngushëllimi psikologjik i lidhjes së dëshiruar me një partner në prizmin tuaj fizik.

Por a do ta pranonte Miley këtë? Këtu është një tjetër citim nga e njëjta intervistë.

 “Rekordi im është të thonë ‘Ajo është Miley Cyrus’. ‘Ajo’ nuk përfaqëson një gjini. Ajo nuk është vetëm një grua. ‘Ajo’ nuk i referohet një vagine. Ajo është një forcë e natyrës. Ajo është fuqi. Ajo mund të jetë gjithçka që dëshironi të jeni, prandaj, ajo është gjithçka. Ajo është një super ‘Ajo’. Ajo është ‘Ajo-oo”

A ka nevojë një “Super Ajo” e cila flet në vetë të tretë për veten, për një bashkëshort në jetën e saj?

Megjithatë, feministet më të spikatura të kulturës pop martohen. Dhe jo me partnerë në moshë të re, por me tipe meshkujsh tradicionalë.

Beyoncé është martuar me Jay-Z, Emma Watson përflitet se takohet me një CEO të teknologjisë, Serena Williams është e martuar me një të tillë, burri i Meghan Markle është një princ.

Me të gjitha aspiratat dhe retorikën e saj, Hillary Clinton i bëri betimet e saj me Bill dhe iu qep atyre edhe gjatë sekreteve të tij shfuqizuese.

Pra, pse të gjitha këto gra gjithmonë flasin për pavarësinë, vetëbesimin dhe denigrimin e martesave tradicionale? A janë po aq lëmsh sa ato për të cilët shërbejnë si heroina, apo janë thjesht hipokrite që flasin për pavarësinë në intervista, pastaj kthehen tek burrat e tyre të pasur, të gjatë dhe të famshëm në fund të ditës.

Ky shkrim nuk është mbrojtje moralizuese e traditës – unë vetë nuk jam i martuar me partneren time, me të cilën po rritim fëmijën tonë.

Por unë nuk shoh vlerë në talljen e marrëdhënieve të modës së vjetër, ato në të cilat burri fiton më shumë para, gruaja përgatit mishin e pjekur për të dielën, ose çifti që dëshiron të sjellë fëmijë në botë, frika e Miley-t për ngrohjen globale është e mallkuar.

Çfarë saktësisht është aq heroike dhe çliruese në ato që ajo thotë?

Ajo flet kundër të qenit grua në një “reklamë cigaresh të viteve 50” dhe teksit të “Stand by Your Man”, por ajo këngë është shkruar në 1968, ndërkohë që burri i Marlboros është ngaluar nga televizionet për dekada të tëra.

Kjo betejë e emancipimit është fituar prej kohësh, por ajo që mbetet është një besim i çuditshëm dhe i pasinqertë që nuk u shërben shumë grave, ndoshta shumicës.

Dhe shumë nga partnerët e tyre meshkuj të hutuar, janë të pasigurt për rolin e tyre apo të përdorin fjalën grua.

Sa për Miley-n vetë, parashikimi im është se kur dhe në qoftë se ajo i shpëton adoleshencës së mbushur me adhurim për shkak të famës së saj, do të zbulojë instinktet e saj amtare dhe do të rritet e lodhur nga shtretërit e dhomave të hotelit, ankesat borgjeze për shtëpinë mund të rriten brenda saj. Nëse Liam do t’i mbijetojë gjyqeve martesore, është një pyetje e çuditshme.

VINI RE: Ky artikull është pronësi intelektuale e RT/ Përshtati në shqip Hashtag.al

*Shënim: Igor Ogorodnev është një gazetar ruso-britanik, i cili ka punuar për RT-në që nga viti 2007 si korrespondent, redaktor dhe shkrimtar.