Vendosni fjalën kyçe....

Zbulimi i rrasës së gurit 3000 vjeçare tregon se mbreti biblik mund të ketë ekzistuar


Studimi i një rrase të lashtë që daton rreth 3.000 vjet, sugjeron që mbreti biblik, Balak, mund të ketë qenë një figurë historike.

Gazeta e Institutit të Arkeologjisë të Universitetit të Tel Avivit ka publikuar një studim sipas të cilit mbreti i lashtë mund të ketë ekzistuar edhe pse kërkuesit nuk janë 100 për qind të sigurt e saj.

“Pas studimit të fotografive të reja të Mesha Stele dhe shtrydhjes së steleve të përgatitura para se guri të ishte thyer, hedhim poshtë propozimin e Lemaire për të lexuar në Linjën 31,” shkruan hulumtuesit në abstraktin e studimit.

“Tani është e qartë se në emër të monarkut të përmendur atje janë tre bashkëtingëllore dhe se e para është beth. Ne propozojmë me kujdes që emri në linjën 31 të lexohet si Balaku, mbreti i Moabit, i referuar në Balaam në Numrat 22-24.”

Mesha Stele, e cila njihet edhe si guri Moabit, është një rrasë e gdhendur që daton në 840 para Krishtit dhe u zbulua në 1868 nga hulumtuesi Frederick Augustus Klein.

Ishte më parë teorizuar se Linja 31 ishte një referencë për Shtëpinë e Davidit. Megjithatë, studiuesit, të udhëhequr nga autori kryesor i studimit, Israel Finkelstein, besojnë se shkronja “B” është atje dhe nuk është një referencë për “beth”, fjala hebraike për “shtëpi”, por Balak.