Vendosni fjalën kyçe....

Macron: Evropa duhet të jetë më e fortë dhe sovrane


“Evropa, Franca dhe Gjermania brenda saj, kanë një detyrim që të mos lejojnë që bota të kalojë në kaos dhe ta shoqërojë atë në rrugën e paqes”. Këto janë fjalët e Emmanuel Macron në një fjalim në Bundestag gjerman të Berlinit, ku presidenti francez e ka ftuar Gjermaninë të nisë me Francën një “fazë të re” në ndërtimin e Evropës. “Evropa, – sqaroi ai, – duhet të jetë më e fortë dhe më sovrane”.

“Bota jonë është në udhëkryq,” vazhdoi Macron, duke paralajmëruar për rrezikun që të shihte “nacionalizmin pa kujtesë” dhe “fanatizmin pa pikë referimi”, duke marrë tatëpjetën.

“Kjo përgjegjësi e ri franko-gjermane, është që të sigurojë Evropën për sovranitetit të saj me çdo mjet”, vazhdoi numri një Elysee, duke theksuar në mënyrë të veçantë nevojën për të ndërtuar një mbrojtje të përbashkët dhe politikën e eimigracionit me një sistem të harmonizuar të azilit.

“Të gjithë do të duhet të jemi gati për të ndarë kapacitetin vendimmarrës, politikën e jashtme, emigrimin dhe zhvillimin, një pjesë në rritje të buxhetit të saj, duke përfshirë burimet fiskale”, pohoi presidenti francez, duke këmbëngulur në nevojën për ta bërë euron, “një monedhë ndërkombëtare me një buxhet të përbashkët”.

“Forca jonë e vërtetë është uniteti, që nuk do të thotë unanimitet, – tha Macron. – Ne duhet të pranojmë se ka norma të ndryshme në projekte si, Shengen, euro, por çdo gjë duhet të bëhet në interes të një Evrope të bashkuar. Ka shumë kompetenca që kërkojnë të na ndajnë, të përzihen në debatin tonë publik, duke kërkuar për të sulmuar demokracinë tonë, duke u përpjekur të na vendosin kundër njëri-tjetrit”, – theksoi ai.