Vendosni fjalën kyçe....

Zgjedhje të parakohshme në Izrael? Partia “Shtëpia Hebre” i del kundër kryeministrit


Benjamin Netanyahu dhe Naftali Benneti

Në Izrael do të zhvillohen zgjedhje të parakoshme në fillim të vitit të ardhshëm pasi kryeministri Benjamin Netanjahu humbi ministrin e tij të mbrojtjes.

Netanyahu takoi ministrin e arsimit, Naftali Bennett, i cili donte që ministrinë e mbrojtjes ta merrte si post partia e tij, por takimi përfundoi me një vendim të anëtarëve të kabinetit për të mbajtur sondazhe kombëtare.
Një burim i afërt me Bennett tha se në fund të diskutimit të kabinetit u bë e qartë se “është e nevojshme vendi të shkojë në zgjedhje sa më shpejt që të jetë e mundur”.

Zyra e Netanjahut tha se do të përpiqej të ruante administratën, por kjo duket e pamundur pasi humbi mbështetjen nga partia çifute e Bennettit, partia “Shtëpia Hebre”.

Në deklaratën e lëshuar nga zyra e kryeministrit u tha:  “Thashethemet se është marrë një vendim npër të shkuar në zgjedhje janë  të pasakta. Theksojmë rëndësinë e bërjes së çdo përpjekjeje për të ruajtur qeverinë e djathtë”.

Megjithatë, nëse partia çifute e Bennett lë koalicionin, siç sugjeroi, ajo ka aftësinë që vendi shkon direkte në zgjedhje. Koalicioni i Netanjahut ka 61 vende në parlamentin me  120 anëtarë, kështu që tërheqja e partisë hebre, e cila ka tetë vende, mund të sjellë rrëzimin e qeverisë.

Burimi: The Guardian