Vendosni fjalën kyçe....

Editorial

Modeli sovjetik i Nomenklaturës

Nga Aurel Plasari (Nga cikli “Me historinë poshtë nënkresës”) Rusia pararevolucionare kishte trashëguar nga Perandoria romake e Lindjes ose Bizanti një “Katalog të Rangjeve”, që do të thotë një tablo sinoptike të ofiqeve fisnikëruese ushtarake, administrative dhe diplomatike të shtetit, i përshtatur më vonë nga Pjetri i Madh në një…

Laku noć gospodin Shllaku

Nga Habjon Hasani Në një intervistë të datës 8 korrik në “Koha.net”, drejtori i Fondacionit Për Shoqërinë e Hapur (Soros)  në Kosovë Luan Shllaku ndër të tjera ka shpalosur qëndrimin e Fondacionit edhe në lidhje me një shkrim ekskluziv të Hashtag.al në Maj 2019, ku për herë të parë zbulohej…

Udhëzuesi Pervers drejt Dikaturës

Alias-Autor: Jozef Shvejk Sa më poshtë është manuali i OJF-së “Closed Society Foundation Albania”. Çdo përngjasim me realitetin shqiptar është produkt i fantazisë së lexuesit. Preambul: Vendi juaj ka dalë nga diktatura më e egër staliniste, qytetarët e vendit tënd janë njerëzit më të varfër në rajon dhe kontinent. Pas…

Epifania e Erion Veliajt

Alias-Autor: Jozef Shvejk Në mesverë, ndërsa pjesa dërrmuese e shqiptarëve fillon atë nëpërkëmbje bregdetare që quhet pushime vere, apo sikletoset pasi nuk ia del të paguajë çmimin e ca ditëve plazhi masiv, media e mirëfinancuar investigative Balkan Insight, boton në faqe të parë një intervistë ekskluzive me delfinin e Bashkisë…

Humbja e përkorës

Nga Aurel Plasari (Nga cikli “Me historinë poshtë nënkresës”) Moment të vështirë kam provuar për të kthyer në jetë termin e pastër shqip “përkorë” kur më është dashur të shpjegoja në auditor ndryshmin e konceptit enkratia mes parasokratikëve dhe passokratikëve në historinë e mendimit të vjetër etik dhe estetik. Ndërkohë…

Si po na rrjep karteli i bankave

Nga Klodian Tomorri Karteli ligjor i bankave që ka ngritur koncesioni i qeverisë Nën petkun e luftës kundër ekonomisë informale, përgjatë dy dekadave të fundit qeveritë shqiptare njëra pas tjetrës i kanë dhënë jetë dhe kanë ngritur një skemë monstruoze grabitjeje, në qendër të të cilave qëndron sistemi financiar. E…

Rehat-llokumi

Nga Aurel Plasari “Kam lëshuar brezin përtokë dhe pres të ma shkelin”: kështu thuhej dikur kur dikush i kërkonte vetë shkaset për polemikë. Po të fus dorën në thesin e mendjeve elektronike do të zgjedh çfarë shkruan njëra prej tyre, në dukje “dashamire”, ndonëse përçart për nga arsyetimi:    “Mirë prof.…

Arsimimi si zgjidhje afatgjatë

Nga Olsi Bakalli Rreth tre shekuj më parë, Adam Smith në kërkimin për natyrën dhe shkaqet e “Pasurisë së  Kombeve”, i kushtoi një vemendje të posaçme zhvillimit ekonomik të mbështetur nga progresi teknik dhe kapitali fizik, me në fokus arsimin dhe zhvillimin e kapitalit human. I konsideruar më shumë si…