Vendosni fjalën kyçe....

Presidenti “i çmendur” argjetinas shpëton monedhën “e falimentuar” vendase


Sipas Bloomberg, “terapia e shokut” e presidentit argjentinas Javier Milei ka arritur të forcojë monedhën e vendit në një treg kyç të këmbimit valutor në nivele të pakrahasueshme në gjithë globin.

Tregtimi i monedhës vendase është rritur 25% kundrejt dollarit amerikan gjatë tre muajve të fundit, më shumë se çdo nga 148 monedhat e tjera të gjurmuara.

Gazeta e quajti këtë një “statistikë tronditëse” duke pasur parasysh se pesoja arriti normën prej gati 300% të inflacionit vjetor kur Milei mori pushtetin dhjetorin e kaluar. Që atëherë, i vetëpërshkruari anarko-kapitalist ka arritur të zvogëlojë shpenzimet e qeverisë dhe të “bllokojë” kërkesën për gjithçka, përfshirë dollarët, në mënyrë që të zbusë inflacionin galopant.

“Risia e madhe në Argjentinë është se personi përgjegjës nuk shqetësohet për të paguar koston politike që vjen me masat shtrënguese, kjo është e pazakontë”, citoi gazeta Javier Casabal, kreu i kërkimit në AdCap Grupo Financiero në Buenos Aires.

Shkurtimet e buxhetit të Mileit mund të mos jenë “më të mëdhatë në historinë e njerëzimit”, siç i përshkroi ai, por kanë qenë më të mëdha se rreth 90% e programeve shtrënguese të kryera në mbarë botën në dekadat e fundit.

Presidenti ka ulur pothuajse 4% të PBB-së së Argjentinës. Në letër, kjo ka shkaktuar një recesion të thellë dhe ka shkaktuar pushime nga puna. Ai gjithashtu ka shtyrë peson të rritet në mënyrë të qëndrueshme që nga janari. Standardi që mat fuqinë aktuale blerëse të Argjentinës e tregon atë me 72%, për shembull.

Kjo i ka mundësuar Bankës Qendrore të Argjentinës të blejë dollarë dhe të plotësojë rezervat e varfëruara më parë të monedhës së fortë. Gjithashtu, ajo nuk po financon më shpenzimet e qeverisë duke shtypur para dhe ka ulur normat e interesit, për të katërtën herë që kur Milei mori detyrën.

“Nën këtë qeveri, politika ekonomike ka filluar të bëhet racionale,” tha Carlos Perez, drejtor i firmës konsulente Fundacion Capital.

Argjentinasit gjithashtu duket se kanë më shumë besim në monedhën e tyre, gjë që ka ulur kërkesën për dollarë. Perez vuri në dukje se shumë njerëz që kishin blerë monedhën amerikane si një mbrojtje për inflacionin tani po e shesin atë, për të marrë pesos që u nevojiten për biznesin e përditshëm.

Bloomberg e ka përshkruar rritjen e pesos si “një kthesë ironike” për Milei, duke pasur parasysh se ai e quajti monedhën “jashtëqitje” në gjurmët e fushatës dhe bëri thirrje për heqjen e saj tërësisht në favor të dollarit.