Vendosni fjalën kyçe....

Shtyhet gjyqi ndaj Donald Trump


Një gjykatës federal ka shtyrë gjyqin për përmbysjen e zgjedhjeve të ish-presidentit të SHBA-së, Donald Trump,

Gjyqi ishte caktuar të fillonte më 4 mars, por tani do të shtyhet për një kohë të pacaktuar, tha gjyqtarja Tanya Chutkan të premten.

Çështja ka të bëjë me përpjekjet e pretenduara të zotit Trump për të përmbysur rezultatet e zgjedhjeve të vitit 2020.

Avokatët e tij kanë argumentuar se ai nuk duhet të përballet me akuza penale sepse ai ishte president në detyrë në atë kohë.

Kandidati republikan për president në zgjedhjet e nëntorit u akuzua vitin e kaluar për përpjekjet e tij të supozuara për të përmbysur humbjen e tij në vitin 2020 ndaj demokratit Joe Biden.

Çështja mund të shtyhet për disa muaj ndërsa procesi i apelimit po zhvillohet.

Aktualisht, një panel prej tre gjyqtarësh federalë të apelit po shqyrton argumentin e zotit Trump se presidentët janë të imunizuar nga ndjekja penale për krime të mundshme të kryera gjatë kohës që janë në detyrë, edhe pasi të largohen nga Shtëpia e Bardhë.

Çështja pritet gjerësisht të përfundojë në Gjykatën e Lartë të SHBA, ku konservatorët kanë një shumicë 6-3.

Ekspertët kanë thënë se kjo mund të ketë një efekt të thellë në të ardhmen e presidencës amerikane dhe atë që lejohet nga një individ që mban postin.

Katër pikat në aktakuzë ishin: komplot për të mashtruar SHBA-në, komplot për të penguar një procedurë zyrtare, pengim i një procesi zyrtar dhe komplot kundër të drejtave të qytetarëve.

Trump, 77 vjeç, ka mohuar në mënyrë të përsëritur çdo shkelje dhe ka akuzuar Departamentin e Drejtësisë dhe administratën Biden për persekutim politik.

Ai përballet edhe me tre procese të tjera penale. Njëra lidhet me përpjekjet e supozuara për të përmbysur rezultatet e zgjedhjeve të vitit 2020 në shtetin e Xhorxhias.

Një tjetër lidhet me keqpërdorimin e supozuar të tij të dokumenteve të klasifikuara pas largimit nga detyra, dhe i treti lidhet me një pagesë të supozuar me para fshehta që zoti Trump i bëri yllit porno Stormy Daniels.

Me vonesën e çështjes së përmbysjes së zgjedhjeve federale, gjyqi i parë penal i zotit Trump do të jetë mbi pagesat e supozuara të parave të heshtura në vitin 2016, e cila është planifikuar për 25 mars në Nju Jork.