Vendosni fjalën kyçe....

Rënia në tokë e një grimce me energji jashtëzakonisht të lartë, krijon hutim mes astronomëve


Astronomët kanë zbuluar një grimcë të rrallë dhe jashtëzakonisht të lartë të energjisë që bie në Tokë që po shkakton hutim sepse vjen nga një rajon në dukje bosh i hapësirës.

Grimca, e quajtur Amaterasu sipas perëndeshës së diellit në mitologjinë japoneze, është një nga rrezet kozmike me energji më të lartë të zbuluar ndonjëherë.

Vetëm ngjarjet më të fuqishme kozmike, në shkallë që tejkalojnë shpërthimin e një ylli, mendohet se janë të afta të prodhojnë grimca të tilla energjike. Por Amaterasu duket se ka dalë nga zbrazëtia lokale, një zonë e zbrazët e hapësirës në kufi me galaktikën Rruga e Qumështit.

Ju e gjurmoni trajektoren e saj deri te burimi i saj dhe nuk ka asgjë energji të mjaftueshme për ta prodhuar atë,” tha Prof John Matthews, nga Universiteti i Jutah dhe një bashkautor i punimit në revistën Science që përshkruan zbulimin. “Ky është misteri i kësaj – çfarë dreqin po ndodh?”

Grimca Amaterasu ka një energji që kalon 240 ekza-elektron volt (EeV), miliona herë më shumë se grimcat e prodhuara në Përplasësin e Madh të Hadronit, përshpejtuesi më i fuqishëm i ndërtuar ndonjëherë, dhe ekuivalente me energjinë e një topi golfi që udhëton me 95 mph. Ajo vjen vetëm e dyta pas grimcës Oh-My-God, një tjetër rreze kozmike me energji ultra të lartë që erdhi në 320 EeV, e zbuluar në 1991, sipas The Guardian.

“Gjërat që njerëzit i mendojnë si energjike, si supernova, nuk janë aq sa duhet energjike po ta krahasosh me këtë,” tha Matthews. “Ju nevojiten sasi të mëdha energjie, fusha magnetike vërtet të larta, për të kufizuar grimcën ndërsa ajo përshpejtohet.”

Toshihiro Fujii, një profesor i asociuar në Universitetin Metropolitan Osaka në Japoni, tha: “Kur zbulova për herë të parë këtë rreze kozmike me energji ultra të lartë, mendova se duhet të kishte pasur një gabim, pasi tregoi një nivel energjie të paprecedentë në tre dekadat e fundit. .”

Një kandidat i mundshëm për këtë nivel energjie do të ishte një vrimë e zezë super masive në zemër të një galaktike tjetër. Në afërsi të këtyre entiteteve të mëdha, materia është zhveshur përsëri në strukturat e saj nënatomike dhe protonet, elektronet dhe bërthamat janë hedhur në të gjithë universin me pothuajse shpejtësinë e dritës.

Rrezet kozmike, jehona e ngjarjeve të tilla të dhunshme qiellore, bien si shi në Tokë pothuajse vazhdimisht dhe mund të zbulohen nga instrumente, siç është observatori i grupit të teleskopit në Utah, i cili gjeti grimcën Amaterasu.