Vendosni fjalën kyçe....

Erdogan vendos ‘vijat e kuqe’ për anëtarësimin e Suedisë në NATO


Presidenti turk Erdogan ka sugjeruar se vendi i tij nuk është i përgatitur të lejojë Suedinë të bashkohet me bllokun e NATO-s, duke akuzuar Stokholmin për strehimin e militantëve terroristë dhe lehtësimin e krimeve të urrejtjes kundër myslimanëve.

Duke folur menjëherë pas një takimi të kabinetit të hënën, Erdogan dënoi një ngjarje të fundit të djegies së Kuranit të mbajtur në kryeqytetin suedez javën e kaluar, duke e quajtur atë një ‘sulm burracak’ ndaj Islamit që ‘na zemëroi të gjithëve’.

Ai dënoi qëndrimin e dobët të Suedisë ndaj grupeve kurde që Turqia i konsideron si fraksione terroriste, duke thënë se Ankaraja nuk mund të ratifikojë aplikimin e vendit në NATO derisa të ndërmarrë veprime.

“Ne e kemi bërë të qartë se lufta e vendosur kundër organizatave terroriste dhe islamofobisë janë vija jonë e kuqe”, tha Erdogan.

“Të gjithë duhet të pranojnë se miqësia e Turqisë nuk mund të fitohet duke mbështetur terrorizmin ose duke i lënë hapësirë ​​terroristëve.”

Ankaraja ka akuzuar Stokholmin se ka kundërshtuar të dorëzojë ‘terroristët ‘ e Partisë Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) dhe grupe të tjera të lidhura, të cilat janë shpallur të jashtëligjshme nga autoritetet turke.

Ndërsa Turqia fillimisht ngurroi të mbështeste anëtarësimin në NATO si për Suedinë ashtu edhe për Finlandën, më vonë ajo hoqi dorë nga kundërshtimet e saj për Helsinkin.

Të dy shtetet nordike nënshkruan një memorandum me Ankaranë vitin e kaluar duke rënë dakord për të adresuar shqetësimet e Turqisë në lidhje me grupet terroriste. Megjithatë, islamofobia nuk u përmend në marrëveshje.