Vendosni fjalën kyçe....

Punëdhënësit në SHBA shtuan 339,000 vende pune në maj, më tepër nga sa pritej


Punëdhënësit amerikanë publikuan 339,000 vende pune në maj në shenjën më të fundit se një treg i lulëzuar i punës vazhdon të parandalojë që SHBA-ja të rrëshqasë në një recesion, por ekonomia sinjalizoi gjithashtu shenja të reja paralajmëruese me një rritje të shkallës së papunësisë.

Shkalla e papunësisë u rrit në maj në 3.7 përqind nga 3.4 përqind, një nga rritjet më të shpejta që nga fillimi i pandemisë, sipas të dhënave të Byrosë së Statistikave të Punës të publikuara të premten.

Rreth 440,000 punëtorë të tjerë raportuan se janë të papunë – dhe shumica e tyre ishin për shkak të përfundimit të punëve të përkohshme ose pushimeve nga puna, sipas të dhënave.

Një pjesë e kësaj rritjeje mund të nxitet nga pushimet nga puna në sektorin e teknologjisë që kanë goditur 200,000 punëtorë këtë vit, sipas gjurmuesit të largimit të teknologjisë Layoffs.fyi.

Dobësia goditi papunësinë në të zezë, e cila kishte arritur një rekord të ulët në prill, dhe u rrit me gati një pikë përqindje të tërë në 5.6 për qind në maj.

“Raporti i sotëm tregoi patjetër sinjale të përziera,” tha Daniel Zhao, ekonomist kryesor në faqen e punësimit Glassdoor.

“Por çështja është se tregu i punës është i nxehtë, por jo shumë i nxehtë, dhe tregu i punës po vazhdon të ngadalësohet.”

Shtëpia e Bardhë trumbetoi raportin e punës të së premtes në një deklaratë të premten, disa orë pasi Kongresi miratoi një marrëveshje për tavanin e borxhit që shkurton shpenzimet federale dhe parandalon që qeveria federale të mos jetë në gjendje të paguajë faturat e saj.

“Sot është një ditë e mirë për ekonominë amerikane dhe punëtorët amerikanë”, tha Presidenti Biden në deklaratë.

“Dhe për shkak të veprimit historik të ndërmarrë nga Kongresi këtë javë, plani im ekonomik do vazhdojë të ofrojë punë të mira për popullin amerikan në komunitetet në të gjithë vendin.”

Në përgjithësi, raporti i vendeve të punës në maj ishte një lajm i mirë, duke pasqyruar muajin e 29-të radhazi të rritjes së fortë të vendeve të punës që ka ardhur duke përcaktuar ekonominë e rimëkëmbjes pandemike. Ekonomistët kishin parashikuar një numër shumë më të vogël të vendeve të punës të krijuara në maj, rreth 180,000.