Vendosni fjalën kyçe....

‘Blue Origin’ e Bezos, konkuron SpaceX të Musk, realizon projektin kryesor të NASA-s për zbarkimin në Hënë


Blue Origin, kompania hapësinore e themeluar nga Jeff Bezos, do t’i bashkohet programit të zbarkimit hënor të NASA-s – duke konkurruar kundër SpaceX të Elon Musk për të zhvilluar një anije kozmike që synon të transportojë astronautët në sipërfaqen e Hënës, sipas CNN.

NASA njoftoi të premten se Blue Origin do të punojë për të përgatitur konceptin e saj të zbarkimit të Hënës Blu për një mision të quajtur Artemis V, i cili është planifikuar të niset në vitin 2028. Artemis V do të jetë i treti në një seri misionesh nën programin hënor të NASA-s që pritet për të ulur njerëzit në hënë.

Blue Origin do të zhvillojë tokëzimin e saj hënor së bashku me partnerët Lockheed Martin, Draper, Boeing, Astrobotic dhe Honeybee Robotics.

Gjithsej, çmimi për programin e zhvillimit të tokës hënore të Blue Origin ka të ngjarë të vlejë më shumë se 7 miliardë dollarë. Kontrata vlen rreth 3.5 miliardë dollarë, sipas Jim Free, administratori i asociuar i NASA-s për zhvillimin e sistemeve të eksplorimit.

Dhe “Blue Origin po kontribuon shumë në veri prej 3.4 miliardë dollarësh si pjesë e kësaj përpjekjeje”, tha John Couluris, nënkryetari i kompanisë për transportin hënor, gjatë një konference për lajme të premten.

Ne duam të vendosim qëndrueshmëri në Hënë dhe duam të sigurojmë që të kemi akses të vazhdueshëm në Hënë”, shtoi administratori i NASA-s, Bill Nelson. “Pra, duke pasur parasysh këtë, vetë Blue Origin po kontribuon mbi 50% të përpjekjes totale për të arritur jo vetëm në këtë mision, por edhe për të siguruar qëndrueshmëri.”