Vendosni fjalën kyçe....

Monako shkon në votime: Eksploroni sistemin unik politik të principatës


Princi Albert II i Monakos në një ekspozite fotografie në Sallën e Shteteve të Qendrës Kennedy për Artet Performuese në Uashington, 2 nëntor 2022. – E drejta e autorit: Carolyn Kaster/Copyright 2022 The AP. Të gjitha të drejtat e rezervuara

Shteti i dytë më i vogël në botë, pas Vatikanit, Monako është një monarki e trashëgeshme dhe kushtetuese. Monegaskët do të votojnë këtë të diel më 5 shkurt 2023, për të rinovuar Parlamentin e tyre të quajtur Këshilli Kombëtar.

Çfarë është Këshilli Kombëtar?

Në Monako, pushteti legjislativ ushtrohet bashkërisht nga Princi Albert II dhe Këshilli Kombëtar.

I quajtur edhe Asambleja Monegaske, është parlamenti njëdhomësh i Principatës. Ai përbëhet nga 24 anëtarë të zgjedhur për 5 vjet me votim të përgjithshëm. Prandaj është organi kryesor përfaqësues i popullsisë. Ajo voton ligjet e propozuara nga qeveria.

Aktualisht kryesohet nga Brigitte Boccone-Pagès.

Kush voton?

Nga rreth 38,000 banorë të kësaj Principate të vogël prej 2,02 km², që gjendet midis Nicës dhe Italisë, por që nuk është anëtar i Bashkimit Evropian, vetëm 7,596 kanë të drejtë vote. Zbatohen dy kushte: ata duhet të jenë të paktën 25 vjeç dhe të kenë kombësi Monegaske.

Si zhvillohen zgjedhjet?

Këshilli Kombëtar zgjidhet me votim të përzier me një raund votimi i cili i jep 16 mandate listës mazhoritare, 8 mandatet e mbetura shpërndahen proporcionalisht ndërmjet listave që kanë marrë më shumë se 5% të votave dhe zgjedhësit kanë mundësinë të bëjnë një përzierje.

Çfarë është në rrezik?

Ndonëse këta këshilltarë votojnë ligjet dhe buxhetin, ata nuk mund të vënë në dyshim përgjegjësinë politike të qeverisë dhe, nëse është e nevojshme, ta rrëzojnë atë, pasi kjo e fundit i përgjigjet vetëm Albertit II, Princit Sovran.

Sipas Thierry Brezzo të listës “Bashkimi Kombëtar Monegasque”, çështjet kryesore në lojë në këtë mandat të ardhshëm janë:

nënshkrimi i një marrëveshjeje të mundshme asociimi me Bashkimin Evropian;

ruajtja e modelit dhe specifikave Monegaske: “Nëse nuk ruhet përparësia për punësimin, strehimin, kushtet e aksesit në kontrata publike ose në disa profesione të rregulluara, është i gjithë pakti social monegask ai që do të vihej në pikëpyetje”. Avokati.

Sa lista?

Në këto zgjedhje konkurrojnë dy lista.

Në rolin e të preferuarit, “Bashkimi Kombëtar Monegask” dhe 13 deputetët e tij në largim, të udhëhequr nga Brigitte Boccone-Pages, një ish-mësuese 63-vjeçare, gruaja e parë që u zgjodh Presidente e Këshillit Kombëtar që nga krijimi i tij në 1911. .

Përballë, “Ide të reja për Monakon”, e drejtuar nga dekani aktual i Këshillit, Daniel Boéri, 78 vjeç, ish-anëtar i mazhorancës.

Me vetëm 14 kandidatë, z. Boéri pranon se kishte “vështirësi” në hartimin e listës së tij, për shkak të “presionit fantastik”. Por ai shpreson të dallohet nga “vizioni” i propozuar, edhe nëse mes këtyre dy listave “nuk mund të themi se ka dallime ideologjike, por më tepër filozofike”.

“Ide të reja për Monakon” synon “të nisë debate, veçanërisht mbi të drejtat e grave dhe se si të shkohet më tej në abortin brenda kornizës së Kushtetutës”. Megjithëse ndërprerja vullnetare e shtatzënisë u dekriminalizua në Monako në vitin 2019 dhe gratë që kryejnë një abort nuk rrezikojnë më burg, kryerja e një aborti është ende e ndaluar.

Zoti Boéri i bëri thirrje gjithashtu qeverisë Monegaske që të vlerësojë sistematikisht “ndikimin ekologjik të vendimeve të marra”.

Cila është lidhja midis Monakos dhe Evropës?

Ashtu si Andorra dhe San Marino, Monako ka zhvilluar negociata me Bashkimin Evropian që nga marsi 2015 për të nënshkruar një marrëveshje asociimi. Qëllimi është t’ua lehtësojë jetën qytetarëve dhe kompanive brenda tregut të brendshëm evropian. Sfida kryesore është rritja e atraktivitetit ekonomik të Monakos.

Kjo, për shembull, do të hiqte pengesat e hasura nga agjentët ekonomikë monegaskë për të hyrë në tregun e brendshëm evropian. Kjo do të garantonte siguri më të madhe ligjore në shkëmbimet e tyre. Sipas qeverisë Monegaske, një marrëveshje gjithashtu do t’u mundësonte shtetasve të lëvizin më lehtë nëpër Bashkimin Evropian. Për shembull, marrëveshja do të lejonte studentët kombëtarë të studiojnë në universitetet evropiane pa kosto shtesë.

Jeta Monegaske

Këshilli Kombëtar ka vendosur kufizime, të tilla si ruajtja e prioritetit kombëtar në të gjitha fushat, ruajtja e aksesit të rezervuar për shtetasit në banesat shtetërore, aksesi ekskluziv për monegaskët në disa profesione të rregulluara, autorizimi paraprak i detyrueshëm për banorët dhe kompanitë për t’u ngritur në territorin Monegask, dhe ruajtja e regjimit deklarativ për monegaskët.

Në një deklaratë për shtyp të botuar në verën e vitit 2022, Këshilli Kombëtar Monegask tregoi se diskutimet po vazhdonin “me synimin për të finalizuar negociatat për një marrëveshje të mundshme asociimi deri në fund të vitit 2023”. Kjo është edhe dëshira e Këshillit të Bashkimit Evropian. Kështu, ritmi i negociatave duhet të përshpejtohet me një takim mujor mes protagonistëve të dosjes.

Nëse arrihet një marrëveshje, Monako do të ketë statusin e “shtetit të asociuar” dhe nuk do të bëhet anëtare e BE-së. Monako do të mbetej shteti i tretë i Bashkimit Evropian.

Pak histori

Historia e principatës së sotme filloi vetëm në shekullin e 13-të falë një familjeje gjenoveze: Ghibellines. Më 10 qershor 1215, Ghibelinët vendosën gurin e themelit të kështjellës, e cila shërbeu si bazë për pallatin e tanishëm princëror. Për të tërhequr banorë, zotërit e parë të “Shkëmbit” u dhanë të ardhurve avantazhe të vlefshme, si dhënien e tokës dhe përjashtimin nga taksat.

Në 1297, pas një beteje të fituar kundër Genovas nga François Grimaldi, i njohur si Malizia, “shefi i Monakos” u ble nga shtëpia e Grimaldit, një familje e pasur e fisnikërisë gjenoveze.

Shtëpia Grimaldi

Rainier I, themeluesi i dinastisë Grimaldi të Monakos, mundi holandezët në Ziriksee (Holandë), ndërsa shërbente nën Mbretin Francez Philip Fair. Kjo arritje i dha atij titullin e “Admiralit të Madh të Francës” dhe lehtësoi pavarësinë politike atij. Megjithatë, Monako nuk u bë pjesë e familjes Grimaldi deri në 1419.

Në 1489, mbreti i Francës, Charles VIII, njohu pavarësinë e Monakos. Më vonë, Luigji XII e rinovoi këtë njohje në 1512, dhe Françesku I nga ana e tij në 1515.

Në shekullin e 17-të, Grimaldët u bënë dukë të Valentinois (Drôme) dhe baronë të Massy, tituj dhe toka që i humbën gjatë Revolucionit Francez më 4 gusht 1793. Grimaldët madje u shpronësuan, ndërsa principata u aneksua në mënyrë të njëanshme nga Franca nën emri i Fort-d’Hercule dhe u bë qyteti kryesor i kantonit Alpes-Maritimes, atëherë një komunë e thjeshtë franceze. Traktati i Vjenës në 1815 e bëri principatën një “protektorat të Mbretërisë së Sardenjës”.

Përsëri i pavarur

Në 1861, Monako u bë përsëri një principatë e pavarur dhe u vendos nën mbrojtjen e Francës. Princi Albert I i dha asaj një kushtetutë në vitin 1911. Që atëherë, rregulli i transferimit ka qenë që, në rast të zhdukjes së dinastisë Grimaldi, Franca të trashëgojë principatën.

VINI RE: Artikulli është pronë intelektuale e Euronews, përshtati në shqip Hashtag.al