Vendosni fjalën kyçe....

Mali fal 49 ushtarët e Bregut të Fildishtë të akuzuar për komplot kundër qeverisë


Shteti i Malit ka falur 49 ushtarë e Bregut të Fildishtë të arrestuar më parë në vitin 2022, tha një zëdhënës të premten.

Ushtarët u arrestuan në korrik dhe u akuzuan për komplot kundër qeverisë së Malit. Tre ishin dënuar me vdekje në mungesë.

46 ushtarë u dënuan me 20 vjet burgim më 30 dhjetor për përpjekje për të cenuar sigurinë e shtetit. Tre të tjerë, të cilët ishin liruar në shtator, u dënuan me vdekje në mungesë.

Ushtarët shkuan në Mali për të punuar për Sahel Aviation Services, një kompani private e kontraktuar nga Kombet e Bashkuara.

Junta ushtarake në pushtet në Mali i akuzoi ushtarët se vepronin si mercenarë. Bregu i Fildishtë tha se ata ishin pjesë e një misioni paqeruajtës të OKB-së.

Arrestimi shkaktoi një mosmarrëveshje diplomatike me Bregun e Fildishtë dhe dënim nga aleatët rajonalë. Udhëheqësit e Afrikës Perëndimore kishin vendosur një afat që Mali të lirojë ushtarët deri më 1 janar ose do të përballet me sanksione.

“Presidenti kalimtar, kolonel Assimi Goita ka dhënë falje dhe ka hequr plotësisht dënimet e 49-të të Fildishtë“, tha zëdhënësi i qeverisë Abdoulaye Maiga.

Maiga tha se falja “dëshmon edhe një herë përkushtimin për paqen, dialogun, pro-afrikanizmin dhe ruajtjen e marrëdhënieve vëllazërore dhe laike me vendet e rajonit, veçanërisht ato midis Malit dhe Bregut të Fildishtë”.

Qeveria tha në një deklaratë se falja pasqyronte shqetësimin e presidentit të përkohshëm për qeverisje të mirë dhe respekt për drejtësinë e pavarur.