Vendosni fjalën kyçe....

Sondazhi: Trump 30 pikë epërsi ndaj DeSantis në primaret republikane për zgjedhjet presidenciale 2024


Ish-Presidenti Donald J. Trump ka një epërsi të madhe prej 30 pikësh ndaj pjesës tjetër të mundshme primare republikane të vitit 2024, sipas një sondazhi.

Në një sondazh të Kolegjit Emerson të publikuar në mesjavë, 55.1 për qind e votuesve të regjistruar thanë se do votonin për Trump në zgjedhjet paraprake në primaret republikane 2024, duke e vendosur atë 30.3 pikë përpara konkurrentit të tij më të afërt, guvernatorit Ron DeSantis (R-FL). Guvernatori i Floridës mori 24.8 përqind të votave.

Ish-zëvendëspresidenti Mike Pence doli në vendin e tretë pasi 7.5 për qind e pjesëmarrësve thanë se do e mbështesnin kurse 3.6 për qind do mbështesnin republikanen në largim Liz Cheney (R-WY), nënkryetaren e Komitetit të Përzgjedhur të 6 janarit.

Senatori Ted Cruz (R-TX) tërhoqi mbështetjen e 3.4 përqind të pjesëmarrësve në sondazh. Gjithë sondazhi anketoi 1,380 votues të regjistruar, ndërsa pyetja që u kërkonte pjesëmarrësve se kë do mbështesnin në zgjedhjet paraprake në primare kishte një madhësi kampioni prej 614 të anketuarish.

Sipas Drejtorit Ekzekutiv të sondazhit të Kolegjit Emerson, Spencer Kimball, modelet e mbështetjes midis Trump dhe DeSantis ndryshojnë midis demografive të ndryshme arsimore dhe moshe:

Ekziston një ndarje e madhe arsimore midis votuesve republikanë. Një shumicë 71% votuesish me një diplomë të shkollës së mesme ose më pak se aq mbështesin Trump në primaret 2024, ndërsa 14% mbështesin DeSantis.

Një shumicë prej 53% e atyre me një diplomë universiteti ose diplomë të asociuar mbështesin Trump, ndërsa 28% mbështesin DeSantis. Në të kundërt, votuesit republikanë me diplomë pasuniversitare janë më të ndarë: 32% mbështesin Trumpin, 29% mbështesin DeSantis dhe 18% mbështesin Mike Pence për nominimin republikan.

Sondazhi vlerësoi gjithashtu mbështetjen në mesin e kandidatëve të mundshëm demokratë të vitit 2024, duke zbuluar se Presidenti Joe Biden është ende kryesuesi, pavarësisht se ka marrë një vlerësim të miratimit prej vetëm 38.7 përqind në sondazh.

Nga 591 e të anketuarve në lidhje me preferencën e tyre të kandidatit në primaret demokrate për vitin 2024, 41.5 për qind thanë se do votonin për Biden, ndërsa zv.presidentja Kamala Harris tërhoqi shkallën e dytë më të lartë të mbështetjes me 16.6 për qind.

Senatori Bernie Sanders (I-VT) zbarkoi në vendin e tretë me 11.5 përqind të përgjigjeve dhe 8.9 përqind të tjerë thanë se do të mbështesnin Sekretarin e Transportit Pete Buttigieg.

Kur u pyetën se për kë do votonin në zgjedhjet e mundshme mes Trump e Biden, 40.9 për qind thanë se do mbështesnin Trumpin, ndërsa 45.1 për qind thanë se do votonin për demokratin.

Sondazhi i Kolegjit Emerson anketoi 1,380 votues të regjistruar në datat 18-19 nëntor dhe sondazhi ka një marzh gabimi prej plus/minus 2.5 pikë përqindjeje.