Vendosni fjalën kyçe....

Gjykata e Apelit bllokon përkohësisht ndalimin e abortit në Arizona


Një gjykatë apeli bllokoi përkohësisht shtetin e Arizonës nga zbatimi i një ndalimi të vitit 1901 për pothuajse të gjitha abortet në shtet, duke anuluar vendimin e një gjykate muajin e kaluar për të lejuar ndalimin të vazhdojë.

Gjykata e Apelit e Arizonës miratoi kërkesën e Planned Parenthood për një qëndrim të menjëhershëm të vendimit të Gjykatës së Lartë të Qarkut Pima më 23 shtator që hoqi një urdhër ndalimi.

Gjykata e Apelit tha se grupi mbrojtës i të drejtave të abortit ‘tregoi një gjasë të konsiderueshme suksesi’ në kundërshtimin e vendimit.

Pas anulimit të së drejtës kushtetuese për abort nga Gjykata e Lartë e SHBA në qershor, duke përmbysur vendimin historik të vitit 1973 ‘Roe kundër Ëade’, rreth gjysma e 50 shteteve të SHBA pritet të kërkojnë të kufizojnë abortet ose e kanë bërë tashmë një gjë të tillë, duke shkaktuar një valë procesesh gjyqësor në të gjithë vendin.

Gjyqtarja e Gjykatës së Lartë të Qarkut Pima, Kellie Johnson, kishte miratuar një kërkesë nga prokurori i përgjithshëm republikan i Arizonës për të hequr urdhrin që kishte ndaluar zbatimin e ndalimit të Arizonës.

Planned Parenthood tha në një deklaratë se vendimi i gjykatës së apelit ‘lejon një afat të përkohshëm për banorët e Arizonës’ dhe do e lejojë grupin të rifillojë shërbimet e kujdesit për abortin ndërsa vazhdojnë procedurat ligjore.