Vendosni fjalën kyçe....

Ka ardhur në Tiranë, kush është ambasadorja e BE-së, Christiane Hohmann


Ka ardhur në Tiranë ambasadorja e re e Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri, Christiane Hohmann, e cila nuk ka vonuar nisjen e detyrave dhe takimet zyrtare.

Ajo zhvilloi sot një takim dhe i paraqiti Letrat Kredenciale, presidentit të ri të Shqipërisë, Bajram Begaj.

Hohmann do të zëvendësojë Luigi Sorecën si ambasador i BE-së në vendin tonë.  Hohmann ka qenë ambasadore e Gjermanisë në Estoni. Më parë ajo ka shërbyer edhe si ambasadore gjermane në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Sikurse bëri me dije Presidenca, Begaj u takua sot me ambasadoren e re të BE-së dhe i pranoi Letrat Kredenciale.

Pasi i uroi mirëseardhjen në Shqipëri dhe e siguroi për mbështetjen e tij dhe të institucioneve shqiptare, Presidenti Begaj shprehu mirënjohjen për mbështetjen politike dhe asistencën financiare që BE i ka dhënë Shqipërisë në tre dekadat e fundit.

Në mënyrë të veçantë, Presidenti Begaj shprehu mirënjohjen për asistencën financiare të dhënë për përballimin e dëmeve të mëdha nga tërmeti i nëntorit të vitit 2019, si dhe për përballimin e lehtësimin e situatës gjatë pandemisë së Covid 19.

Presidenti i Republikës shprehu gjithashtu besimin se ardhja e zonjës Hohmann në Tiranë do t’i japë një shtytje të re marrëdhënieve të Shqipërisë me institucionet e Bashkimit Evropian, si dhe vetë procesit të negociatave të aderimit në BE.

Begaj theksoi ndër të tjera dhe vullnetin politik të institucioneve shqiptare për të përparuar në rrugën e reformave, duke theksuar se integrimi evropian mbetet projekti dhe prioriteti më madhor i Shqipërisë dhe shqiptarëve.

“I ndërgjegjshëm për sfidat dhe vështirësitë që vetë BE-ja e Vendet Anëtare të saj po kalojnë pas agresionit rus në Ukrainë, shpreh besimin se vëmendja e Bashkimit Evropian ndaj rajonit të Ballkanit Perëndimor do të jetë edhe më e madhe, duke e konsideruar procesin e zgjerimit si instrumentin më të mirë gjeopolitik për adresimin e kërcënimeve ndaj paqes dhe sigurisë së rajonit dhe të kontinentit në tërësi.” –tha Begaj.

Kush është Christiane Hohmann?

Hohmann ka lindur në Potsdam, i cili është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i shtetit gjerman të Brandenburgut.

Pas mbarimit të shkollës së mesme në vitin 1983, Christiane Hohmann filloi studimet si ndërmjetëse gjuhësore për anglisht dhe frëngjisht në Berlin, të cilat i përfundoi në vitin 1988.

Nga viti 1988 deri në 1991 ajo ishte studente hulumtuese për letërsinë angleze në Universitetin Humboldt në Berlin dhe më pas përfundoi shërbimin përgatitor për shërbimin e lartë të jashtëm midis viteve 1991 dhe 1993.

Pas diplomimit, ajo fillimisht u punësua në Ministrinë e Jashtme Federale në Berlin dhe nga viti 1994 deri në 1997 në Ambasadën në Shtetet e Bashkuara. 

Më pas, ajo punoi përsëri në Zyrën e Jashtme Federale midis viteve 1997 dhe 2000 dhe si përfaqësuese e përhershme e ambasadorit në Kamerun nga viti 2000 deri në 2003 .

Pas një detyre tjetër në Zyrën e Jashtme Federale midis 2003 dhe 2005, ajo punoi si zyrtare shkëmbimi në Komisionin Evropian në Bruksel nga 2005 deri në 2010.

Më pas, ajo punoi sërish në Ambasadën në SHBA ndërmjet viteve 2010 dhe 2013 dhe, pas kthimit të saj, drejtoi një departament në Ministrinë e Jashtme Federale nga viti 2013 deri në vitin 2016.

Në vitin 2016 Christiane Hohmann zëvendësoi Christian Hellbach si Ambasador i Republikës Federale të Gjermanisë në Bosnje dhe Hercegovinë.

Në korrik 2019 ajo u transferua në Ambasadën Gjermane në Talin/Estoni dhe e ka mbajtur këtë detyrë deri në marrjen e detyrës si përfaqësuese e BE-së në Shqipëri.