Vendosni fjalën kyçe....

SHBA sheh rritje të kërkesave për papunësi


Numri i amerikanëve që aplikojnë për përfitime papunësie u rrit për të tretën javë radhazi, duke u ngjitur në nivelin më të lartë në tetë muaj, raportoi Reuters të enjten, duke cituar Departamentin e Punës.

Kërkesat fillestare për përfitimet shtetërore të papunësisë u rritën me 7,000 në 251,000 të rregulluara sezonale në javën deri më 16 korrik, thotë raporti. Kjo kryeson pritjet e analistëve, pasi ekonomistët e anketuar nga Reuters kishin parashikuar 240,000 aplikime për javën.

Kërkesat për të papunë janë në rritje pasi më shumë kompani amerikane prezantojnë shkurtime të vendeve të punës mes frikës së një recesioni. Sipas Bloomberg, kompanitë kryesore të teknologjisë si Google, Apple, Meta, Microsoft dhe të tjerë kohët e fundit njoftuan se do të pushojnë stafin dhe do të ngadalësojnë punësimin mes pasigurisë ekonomike globale.

Situata është përkeqësuar nga rritja e normave të interesit të Rezervës Federale, që synon të luftojë inflacionin, por gjithashtu ka të ngjarë të ulë kërkesën për punëtorë. Rezerva Federale e ka rritur tashmë normën me 150 pikë bazë që nga marsi dhe pritet ta rrisë atë me 75 pikë bazë në fund të korrikut.

Pavarësisht rritjes, megjithatë, pretendimet për papunësi në SHBA mbeten nën nivelin që ekspertët e shohin si kërcënuese për ekonominë. Punësimi është ende i fortë, tregojnë të dhënat, me 372,000 vende pune të krijuara në qershor dhe 11.3 milionë vende pune të hapura në fund të majit, afërsisht dy hapje për çdo amerikan të papunë.