Vendosni fjalën kyçe....

Evropa është bërë konsumatori kryesor i naftës së SHBA-së – Bloomberg


Evropa është bërë importuesi kryesor i naftës amerikane mes kufizimeve të BE-së ndaj naftës së papërpunuar ruse, raportoi Bloomberg duke cituar të dhëna nga Byroja e Regjistrimit të SHBA-së.

Sipas raportit, nga janari deri në maj të këtij viti, Evropa importoi afërsisht 213.1 milionë fuçi naftë bruto. Kjo i lejoi rajonit të kalonte Azinë si importuesi më i madh i naftës në SHBA për të njëjtën periudhë pesëmujore për herë të parë që nga viti 2016. Të dhënat tregojnë se Azia mori vetëm 191.1 milionë fuçi nga SHBA në atë kohë.

Ridrejtimi i rrjedhës së naftës vjen mes sanksioneve të rënda ndaj naftës ruse të vendosura nga SHBA, BE dhe vende të tjera në përgjigje të ofensivës në Ukrainë. Duke synuar të zvogëlojë fitimet e naftës ruse dhe më pas të heqë aftësinë e Moskës për të financuar operacionin e saj ushtarak në Ukrainë, BE së fundmi prezantoi një embargo të pjesshme ndaj naftës ruse dhe ka ulur importet.

Ndërkohë, SHBA-ja ka propozuar një kufi çmimi dhe përfaqësuesit e saj po përpiqen të rrisin mbështetjen për nismën, veçanërisht nga Kina dhe India. Të dy vendet kanë rritur së fundmi blerjet e naftës ruse, të etur për të përfituar nga zbritjet e mëdha që Moska ofron në një përpjekje për të ridrejtuar eksportet.