Vendosni fjalën kyçe....

Rubla kthehet në nivelet më të larta shumëvjeçare


Rubla u rrit në bursën e Moskës në mesjavë, duke vendosur nivele të reja të larta kundrejt dollarit dhe euros. Rritja vjen pasi banka qendrore e Rusisë ka rikthyer normën bazë të interesit në nivelet e paraluftës.

Monedha ruse preku shkurtimisht 55.63 rubla për dollar të martën, kursi i saj më i fortë i këmbimit kundrejt monedhës amerikane që nga shkurti 2018.

Rubla po tregtohej gjithashtu nën 58 kundrejt euros, afër nivelit më të lartë shtatëvjeçar të arritur në maj. Monedha ruse hoqi dorë nga disa nga fitimet më vonë në seancë.

Monedha ruajti mbështetjen nga kontrollet e kapitalit dhe llogaria e fortë tregtare e Rusisë, thonë ekonomistët. Rritja e përshpejtuar është nxitur edhe nga rritja e çmimit të naftës dhe fillimi i periudhës tatimore të qershorit për eksportuesit.

Javën e kaluar, banka qendrore ruse uli normën e saj bazë në 9.5%, duke vënë në dukje se rreziqet inflacioniste për vendin vazhdojnë të ulen. Rregullatori më shumë se dyfishoi normat në shkurt, nga 9.5% në 20%, pasi Rusia u godit nga një ortek sanksionesh nga SHBA, BE dhe vende të tjera.

Rritja kishte për qëllim të mbështeste rublën, e cila kishte rënë në nivele rekord. Monedha ruse që atëherë është bërë monedha me performancën më të mirë në botë këtë vit, sipas Bloomberg.