Vendosni fjalën kyçe....

Kongresmenia demokrate ankohet për demokracinë amerikane: Jemi në oligarki, lobet kanë më shumë fuqi se njerëzit e zakonshëm


Kongresmenia demokrate Alexandria Ocasio-Cortez denoncoi sistemin politik të SHBA si një ‘oligarki’ të premten, duke rifilluar retorikën e gjatë të fjetur të luftës së klasave që tërhoqi për herë të parë kaq shumë votues të rinj në fushatën e saj në 2018.

“Kur shikon faktin që zgjedhjet tona janë blerë, se korporatat dhe lobet e fuqishme të korporatave kanë më shumë fjalë në legjislacionin tonë sesa njerëzit e zakonshëm, ne po jetojmë në oligarki që ka momentet e saj demokratike.” – deklaroi ajo në një video të postuar në Facebook.

Socialistja e vetëquajtur demokrate kritikoi një ‘presidencë që nuk përcaktohet nga vota popullore’ dhe një Senat ku ‘dhjetëra miliona njerëz të tjerë mund të votojnë për një kandidat, një parti dhe ende janë në pakicë’, si dhe Dhomën e Përfaqësuesve që ‘përfundon në ferr një herë në 10 vjet për të siguruar një sundim të madh të pakicave’.

“Po bëhet gjithnjë e më e vështirë për njerëzit që të mbrojnë qëndrimin se ne jetojmë në një demokraci, në një demokraci të vërtetë.” – u ankua ajo.

Më herët në të njëjtën video, Ocasio-Cortez e quajti Kongresin një ‘institucion të korruptuar’dhe vuri në dukje se ishte ‘me të vërtetë e vështirë’ të ‘përpiqesh të jesh një person normal i rrethuar nga kaq shumë kalbje dhe zbrazëti morale që sinqerisht tejkalon partinë’.

Ndërsa videoja filloi si një padi për mosveprimin e Kongresit për dhunën me armë, ajo u zgjerua shpejt në një vajtim se si pavarësisht se kishte ‘shumë fusha dhe çështje të ndryshme ku të gjithë ne jemi dakord, Kongresi ende nuk mund t’i bëjë së bashku’!

Të dy dhomat e Kongresit kontrollohen nga Partia Demokratike dhe Presidenti Joe Biden është demokrat. Megjithatë, kjo ende nuk duket të jetë e mjaftueshme për të shtyrë axhendën legjislative të mbështetur nga vetë votuesit e partisë.

Presidenti ka kërkuar ligje më të rrepta për kontrollin e armëve, siç kanë bërë shumë politikanë demokratë, po pa dobi. Shumë në partinë e tyre fajësojnë për ngërçin përkushtimin e republikanëve ndaj Shoqatës Kombëtare të Armëve.

Ocasio-Cortez është e gatshme për rizgjedhje në nëntor. Që nga marrja e detyrës në janar 2019, ajo ka ndjekur kryesisht vijën e partisë, duke votuar për rritjen e buxheteve ushtarake dhe duke mbështetur një lidership partie që kundërshton shumë nga politikat që ajo mbështet, të tilla si Medicare për të gjithë dhe falja e huave studentore.