Vendosni fjalën kyçe....

Siria kërkon dëmshpërblimin nga SHBA për viktimat e sulmeve ajrore


Misioni i përhershëm sirian në OKB deklaroi të premten se SHBA duhet të tërheqë trupat e saj nga vendi menjëherë dhe të paguajë dëmshpërblime për vdekjen e dhjetëra civilëve në një sulm ajror të vitit 2019 në qytetin e Baghuz.

Damasku hodhi poshtë kategorikisht një raport të Pentagonit duke pretenduar se nuk ishte fajtor për sulmin, duke deklaruar se përfundimet e tij përfaqësojnë “një pranim të neglizhencës që kërkon përgjegjësi”.

Pentagoni kishte lëshuar një raport të martën duke pretenduar se sulmi ajror i 18 marsit 2019 që synonte një kamp të Shtetit Islamik (IS, dikur ISIS/ISIL) në Baghuz të Sirisë, që fillimisht besohej se kishte vrarë rreth 70 njerëz, nuk kishte shkelur rregullat e angazhimit ose ligjet e luftës.

Vlerësimi i Uashingtonit përfundimisht pretendonte se nga 56 personat që përcaktoi se kishin vdekur në shpërthimin e bombës vetëm katër ishin civilë. Raporti gjithashtu pretendonte se ndërsa “civilët ishin brenda rrezes së shpërthimit” që rezultoi në viktima civile, vendimi për të hedhur bombën masive kishte “demonstruar ndërgjegjësim për joluftëtarët”. Megjithatë, për të përcaktuar se kush konsiderohej terrorist, ai përdori një standard të kohës së Obamës që klasifikonte të gjithë meshkujt e vrarë të moshës ushtarake si luftëtarë.

Misioni sirian në OKB hodhi poshtë konkluzionet e Pentagonit si një “përpjekje të qartë për të liruar forcat pushtuese amerikane në Siri nga përgjegjësia e tyre e drejtpërdrejtë për viktimat civile nën pretekstin e luftimit të organizatës terroriste “ISIS” dhe hodhi poshtë çdo pretendim se “përpjekjet kanë për të bërë dallimin ndërmjet civilëve dhe anëtarëve të ‘ISIS’-it si “justifikime boshe” për vrasjen e civilëve.

“Këto hetime të njëanshme nuk mund të mohojnë faktin se një krim kundër njerëzimit ka ndodhur në Baghuz,” i tha misioni, Newsweek të premten. “Çdo justifikim i dhënë nga administrata amerikane për mosshkeljen e ligjit të luftës apo rregullave të angazhimit është për të anashkaluar faktin që forcat amerikane të dislokuara në Siri janë të paligjshme dhe ato kryejnë sulme ushtarake, nën pretekstin e luftimit të terrorizmit, pa miratimin. ose koordinimin e qeverisë së Republikës Arabe Siriane.

Pavarësisht nga raporti që supozohet se pastron ushtrinë amerikane nga çdo keqbërje, teksti i plotë mbetet i klasifikuar, me vetëm një përmbledhje prej dy faqesh të shfaqur për publikun. Vendi i shpërthimit në vetvete u shkatërrua shpejt me buldozer dhe raportet fillestare të brendshme ishin “të vonuara, pastruara dhe klasifikuara“, sipas New York Times.