Vendosni fjalën kyçe....

CNN: Ukraina po u dërgon me foto trupat e pajetë të ushtarëve rusë familjeve të tyre


Ukrainasit u kanë dërguar imazhe të trupave të vdekur të ushtarëve rusë familjeve të tyre, sipas një raporti të CNN.

Media amerikane pretendon gjithashtu se trupat e ushtarëve rusë janë grumbulluar në një tren mallrash.

“Çdo ushtar i vdekur rus që ruhet këtu ka kryer një krim.”- tha një person për CNN. “Ruajtja e trupave të armiqve është në përputhje me rregullat e luftës të përcaktuara nga Konventa e Gjenevës. Pas përfundimit të fazës së luftimit, palët duhet të shkëmbejnë palët e ushtarakëve të vdekur.”

Ministria e Transformimit Dixhital të Ukrainës ka përdorur teknologjinë e njohjes së fytyrës për të identifikuar ushtarët rusë të vdekur, sipas raportit, dhe referencat e teknologjisë për të konfirmuar identitetin e tyre duke përdorur mediat sociale. Ministria thuhet se ka identifikuar mbi 300 trupa.

“Ne u dërgojmë mesazhe miqve dhe të afërmve të tyre pasi konfirmojmë identitetin e ushtarëve rusë të vdekur.”-tregojnë për CNN. Megjithatë, kur u pyetën se pse u dërgojnë familjarëve foto të kufomave ministria tha se kishte “dy qëllime” me këtë.

“E para t’u tregohet rusëve se këtu po zhvillohet një luftë e vërtetë, të luftohet kundër propagandës ruse, se rusët nuk janë aq të fortë sa tregohen në TV dhe se vërtet po vdesin këtu. E dyta është t’u jepet (familjeve) një mundësi për të marrë kufomat në Ukrainë.”

Në 80% të përgjigjeve, familjarët janë shprehur “ne do të vijmë vetë në Ukrainë dhe do t’ju vrasim. Dhe ju e meritoni atë që po ju ndodh.”

20% tjetër përbëhet nga familje që shprehen se janë mirënjohës dhe të vetëdijshëm për situatën në Ukrainë dhe se do të donin të paraqiteshin për të marrë trupin. Sipas CNN-it, Ministria ukrainase tha se nuk ndjejnë shqetësim apo faj për dërgimin e atyre fotove.