Vendosni fjalën kyçe....

Vladimir Putin: Evropa po bën “vetëvrasje ekonomike”


Presidenti rus Vladimir Putin e konsideron politikën energjetike të vendeve evropiane pas luftës në Ukrainë një “vetëvrasje ekonomike”.

“Natyrisht, së bashku me burimet energjetike ruse, mundësia e rritjes së aktivitetit ekonomik do të largohet gjithashtu nga Evropa. Një auto-da-fé e tillë ekonomike, vetëvrasja është, natyrisht, një çështje e brendshme e vendeve evropiane.”– tha Putin, duke folur në një takim mbi zhvillimin e industrisë së naftës, citon agjencia e lajmeve TASS.

“Ne duhet të veprojmë në mënyrë pragmatike, duke u nisur kryesisht nga interesat tona ekonomike.”– shtoi ai.

Sipas Putinit, rritja e çmimeve të energjisë do të dëmtojë konkurrencën e industrisë së BE-së.

“Refuzimi i burimeve energjetike ruse do të thotë që Evropa sistematikisht, në terma afatgjatë, bëhet rajoni me koston më të lartë të burimeve energjetike në botë. Po, sigurisht, çmimet do të rriten këtu dhe burimet do të shkojnë gjithashtu në këto çmime këtu. Por nuk do të jetë e mundur të ndryshohet rrënjësisht situata.”– parashikoi lideri rus. “Kjo në mënyrën më serioze, dhe sipas disa ekspertëve – në mënyrë të pakthyeshme, mund të dëmtojë konkurrencën e një pjese të konsiderueshme të industrisë evropiane, e cila po humb konkurrencën ndaj kompanive nga rajone të tjera të botës.”– shtoi Putin.

Presidenti rus është i sigurt se tani e tutje, të gjitha këto procese vetëm do të përshpejtohen.

Putin tha gjithashtu se Evropa po e vendos veten para detyrimit për të braktisur transportuesit rusë të energjisë, duke injoruar dëmin në ekonominë e saj.