Vendosni fjalën kyçe....

Bill Gates: Duhet të krijohet Task Forca globale për pandemitë


Organizata Botërore e Shëndetësisë është aktualisht organi i vetëm që mund të krijojë dhe menaxhojë një ekip ekspertësh të shëndetit me shumë domene “të nivelit të lartë” për të zbuluar, parandaluar dhe luftuar pandemitë e ardhshme, tha bashkëthemeluesi i Microsoft, Bill Gates. Miliarderi amerikan është donatori kryesor i saj.

Me mbi 6.2 milionë njerëz që vlerësohet se kanë vdekur nga, ose me, Covid-19 gjatë pandemisë, është e mundur që bota të mos ketë parë ende më të keqen, paralajmëroi Gates në një intervistë me Financial Times të botuar të dielën. vetëm disa ditë përpara se libri i tij i ri, ‘Si të parandalojmë pandeminë e ardhshme’, do të dalë për shitje.

“Ne jemi ende në rrezik që kjo pandemi të gjenerojë një variant që do të ishte edhe më transmetues dhe akoma më fatal,” nënvizoi Gates. Ndërsa tha se ai nuk dëshiron të jetë “zëri i dënimit dhe errësirës”, Gates vlerësoi rrezikun që “ne nuk e kemi parë as më të keqen” e pandemisë në “shumë mbi 5 për qind” dhe theksoi nevojën për të zhvilluar vaksina të reja më afatgjata.

Ai përsëriti thirrjen e tij për të krijuar një ekip global të reagimit ndaj urgjencës që funksionon nën GERM (Global Epidemic Response and Mobilization), me një buxhet vjetor prej të paktën 1 miliard dollarësh. Gates tha se shuma e parave e nevojshme për iniciativën është “shumë e vogël në krahasim me përfitimin” dhe e quajti atë një provë të aftësisë së liderëve botërorë për të “marrë përsipër përgjegjësi të reja”.

Muajin e kaluar, ai mbajti një fjalim “TED” në Vankuver për të elaboruar idenë, e përshkruar gjithashtu në librin e tij, duke thënë se ai pret që grupi të përbëhet nga të paktën 3,000 mjekë, epidemiologë, ekspertë politikash dhe komunikimi dhe diplomatë që veprojnë nën drejtimin e OBSH.

Libri i Gates mori vlerësime nga drejtori i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus, i cili u pajtua plotësisht me këmbënguljen e tij se “ne duhet të veprojmë sipas mësimeve të Covid-19 dhe të inovojmë në mënyrë që të mund të ofrojmë zgjidhje të shpejta dhe të drejta shëndetësore për të parandaluar pandeminë e ardhshme”.

Ndërsa Gates nuk është një ekspert i certifikuar mjekësor dhe nuk e ka mbaruar kolegjin, pasuria e tij masive e ka lejuar atë të dominojë në mënyrë efektive politikën globale të shëndetit nëpërmjet Fondacionit Gates si kontribuuesi më i madh privat në trupin global të shëndetësisë, pas vetëm qeverisë së SHBA-së për sa i përket financimit. .

Gates është bërë një emër i zakonshëm në diskutimet rreth Covid-19 jo vetëm falë milionave që fondacioni i tij ka derdhur në zhvillimin dhe shpërndarjen e vaksinave, por edhe për shkak të një bisede tjetër TED nga viti 2015, në të cilën manjati i teknologjisë së pari paralajmëroi se bota ishte i papërgatitur për një pandemi globale “të pashmangshme”.