Vendosni fjalën kyçe....

Macron emërton prioritetin e tij për mandatin e dytë


Dy ditë përpara zgjedhjeve presidenciale, presidenti francez Emmanuel Macron ka emërtuar arritjen e ‘sovranitetit të energjisë’ si një nga prioritetet për mandatin e tij të dytë. Deklarata vjen në mes të tensioneve në rritje për ofensivën e Rusisë në Ukrainë.

Të premten, duke folur në radion RTL përpara zgjedhjeve të 10 prillit, Macron tha se Franca tani për tani ishte ‘shumë e varur’ nga energjia e bazuar në lëndë djegëse fosile.

“Unë do të thosha se problemi i bilancit tregtar, sovraniteti i energjisë dhe fuqia blerëse janë i njëjti problem, varësia jonë nga energjia fosile. Kjo është arsyeja pse dalja nga kjo varësi është një nga prioritetet e këtij mandati pesëvjeçar, të cilin dua ta ndjek.” – tha presidenti.

Ai shpjegoi se strategjia e tij përfshinte ‘dekarbonizimin e industrisë’, si dhe rinovimin termik të stokut të banesave dhe rritjen e përdorimit të makinave elektrike.

Kalimi nga lëndët djegëse fosile në energjinë e rinovueshme ka qenë prej kohësh në listën e detyrave të qeverisë franceze. Megjithatë, Franca është i vetmi vend në BE që nuk arriti të përmbushë detyrimin e saj ligjor për të arritur pjesën e synuar prej 23% të burimeve të rinovueshme në konsumin e saj total të energjisë deri në vitin 2020. Sipas shifrave të Eurostat, burimet e rinovueshme përfaqësonin pak mbi 19%. të konsumit të energjisë së Francës atë vit.

Në dritën e operacionit ushtarak rus në Ukrainë, i cili filloi më 24 shkurt, vendet perëndimore kanë shpallur synimin e tyre për të eliminuar varësinë e tyre nga importet ruse të energjisë sa më shpejt të jetë e mundur.

Macron, i cili sondazhet e fundit tregojnë se po përballet me një betejë të ashpër me Marine Le Pen të partisë së ekstremit të djathtë ‘Rally National’, ka theksuar një ‘qasje të dyfishtë’ në marrëdhëniet me Moskën.

Ai është një nga liderët e paktë evropianë që vazhdon diskutimet e drejtpërdrejta me presidentin rus Vladimir Putin, duke këmbëngulur gjithashtu në rritjen e sanksioneve kundër vendit. Në veçanti, ai ka bërë thirrje për më shumë sanksione që synojnë energjinë ruse.