Vendosni fjalën kyçe....

Rubla e mbështetur nga ari mund të përmbysë lojën globale – Analiza e ekspertit


Banka e Rusisë ka rifilluar blerjet e arit këtë javë, por më e rëndësishmja, rregullatori po e bën këtë me një çmim fiks prej 5,000 rublash (59 dollarë) për 1 gram midis 28 marsit dhe 30 qershorit, duke rritur mundësinë e kthimit të Rusisë në standardin e arit për herë të parë në më shumë se një shekull.

Nëse vendi ndërmerr hapin tjetër, siç është propozuar këtë javë, për të shitur mallrat e tij me çmim në rubla, këto lëvizje të kombinuara mund të kenë implikime të mëdha për rublën, dollarin amerikan dhe ekonominë globale.

Për të marrë disa përgjigje, RT foli me analistin e metaleve të çmuara Ronan Manly në BullionStar Singapore.

Pse është i rëndësishëm vendosja e një çmimi fiks për arin në rubla?

Duke ofruar blerjen e arit nga bankat ruse me një çmim fiks prej 5,000 rubla për gram, Banka e Rusisë e ka lidhur rublën me arin dhe, meqenëse ari tregtohet në dollarë amerikanë, ka vendosur një çmim bazë për rublën në terma e dollarit të SHBA-së.

Ne mund ta shohim këtë lidhje në veprim që nga e premtja e 25 marsit kur Banka e Rusisë bëri njoftimin e çmimit fiks. Rubla tregtohej me rreth 100 për një dollar amerikan në atë kohë, por që atëherë është forcuar dhe është afër 80 për dollarin amerikan. Pse? Për shkak se ari është tregtuar në tregjet ndërkombëtare me rreth 62 dollarë amerikanë për gram që është e barabartë me (5000 / 62) = rreth 80.5, dhe tregjet dhe tregtarët e arbitrazhit tani e kanë marrë parasysh, duke e rritur kursin e këmbimit RUB/USD.

Pra, rubla tani ka një dysheme ndaj dollarit amerikan, për sa i përket arit. Por ari gjithashtu ka një dysheme, si të thuash, sepse 5,000 rubla për gram janë 155,500 rubla për ons, dhe me një dysheme RUB/USD prej rreth 80, ky është një çmim ari prej rreth 1,940 dollarë. Dhe nëse tregjet perëndimore të arit të LBMA/COMEX përpiqen të ulin çmimin e arit të dollarit amerikan, ata do të duhet të përpiqen të dobësojnë gjithashtu rublën ose përndryshe manipulimet do jenë të hapura.

Për më tepër, me lidhjen e re ari me rubla, nëse rubla vazhdon të forcohet (për shembull për shkak të kërkesës së krijuar nga pagesat e detyrueshme të energjisë në rubla), kjo do të reflektohet gjithashtu në një çmim më të fortë të arit.

Çfarë do të thotë për naftën?

Rusia është eksportuesi më i madh në botë i gazit natyror dhe eksportuesi i tretë më i madh në botë i naftës. Tani po shohim që Putini kërkon që blerësit e huaj (importuesit e gazit rus) të paguajnë për këtë gaz natyror duke përdorur rubla. Kjo lidh menjëherë çmimin e gazit natyror me rubla dhe (për shkak të lidhjes fikse me arin) me çmimin e arit. Pra, gazi natyror rus tani është i lidhur nëpërmjet rublës me arin.

E njëjta gjë mund të bëhet tani me naftën ruse. Nëse Rusia fillon të kërkojë pagesën për eksportet e naftës me rubla, do të ketë një lidhje të menjëhershme indirekte me arin (përmes çmimit fiks rubla – lidhja ari). Atëherë Rusia mund të fillojë të pranojë arin drejtpërdrejt në pagesë për eksportet e saj të naftës. Në fakt, kjo mund të zbatohet për çdo mall, jo vetëm për naftën dhe gazin natyror.

Çfarë do të thotë kjo për çmimin e arit?

Duke luajtur të dyja anët e ekuacionit, dmth. duke lidhur rublën me arin dhe më pas duke lidhur pagesat e energjisë me rublën, Banka e Rusisë dhe Kremlini po ndryshojnë rrënjësisht të gjitha supozimet e punës të sistemit të tregtisë globale duke përshpejtuar ndryshimin në sistemin monetar global. Ky mur blerësish në kërkim të arit fizik për të paguar mallrat e vërteta sigurisht që mund të silurojë dhe të hedhë në erë tregjet e arit të LBMA dhe COMEX.

Lidhja fikse midis rublës dhe arit vendos një dysheme në kursin RUB/USD, por gjithashtu një dysheme në çmimin e arit në dollarë amerikanë. Por përtej kësaj, lidhja e arit me pagesat e energjisë është ngjarja kryesore. Ndërsa rritja e kërkesës për rubla duhet të vazhdojë të forcojë normën RUB/USD dhe të shfaqet si një çmim më i lartë i arit, për shkak të lidhjes fikse rubla-ar, nëse Rusia fillon të pranojë arin drejtpërdrejt si pagesë për naftën, atëherë kjo do të ishte një ndryshimi i paradigmës së re për çmimin e arit pasi do të lidhte çmimin e naftës drejtpërdrejt me çmimin e arit.

Për shembull, Rusia mund të fillojë duke specifikuar se tani do të pranojë 1 gram ar për fuçi naftë. Blerësit më pas do të përpiqeshin të blinin arin fizik për të paguar eksportet e naftës ruse, gjë që nga ana tjetër do të krijonte tendosje të mëdha në tregjet e arit nw Londër dhe Nju Jork, ku i gjithë zbulimi i ‘çmimit të arit’ bazohet në para sintetike dhe të mbështetura në mënyrë të pjesshme nw ‘derivativët e çmimit të arit’ të paalokuara.

Çfarë do të thotë për rublën?

Lidhja e rublës me arin nëpërmjet çmimit fiks të Bankës së Rusisë tani ka vendosur një dysheme nën normën RUB/USD dhe në këtë mënyrë ka stabilizuar dhe forcuar rublën. Kërkesa që eksportet e gazit natyror të paguhen në rubla (dhe ndoshta nafta dhe mallra të tjera në linjë) do të veprojë përsëri si stabilizim dhe mbështetje. Nëse shumica e sistemit ndërkombëtar të tregtisë fillon t’i pranojë këto rubla për marrëveshjet e pagesave të mallrave, kjo mund ta shtyjë rublën ruse të bëhet një monedhë kryesore globale.

Në të njëjtën kohë, çdo lëvizje e Rusisë për të pranuar arin direkt për pagesat e naftës do të bëjë që më shumë ar ndërkombëtar të rrjedhë në rezervat ruse, gjë që do të forconte gjithashtu bilancin e Bankës së Rusisë dhe nga ana tjetër do të forconte rublën. Biseda për një standard zyrtar të arit për rublën mund të jetë e parakohshme, por një rubwl e mbështetur nga ari duhet të jetë diçka që Banka e Rusisë ka marrë në konsideratë.

Çfarë do të thotë për monedhat e tjera?

Peizazhi monetar global po ndryshon me shpejtësi dhe bankat qendrore në mbarë botën padyshim po e marrin parasysh. Sanksionet perëndimore të tilla si ngrirja e shumicës së rezervave valutore të Rusisë gjatë përpjekjes për të sanksionuar arin rus, tani e kanë bërë të qartë se të drejtat e pronësisë mbi rezervat FX të mbajtura jashtë vendit mund të mos respektohen dhe po ashtu, se ari i bankës qendrore të huaj që mbahet në vende si në Bankën e Anglisë dhe Rezervwn Federale të Nju Jorkut, nuk është përtej konfiskimit.

Prandaj, qeveritë e tjera joperëndimore dhe bankat qendrore do të kenë një interes të madh që Rusia të lidhë rublën me arin dhe të lidhë pagesat e eksportit të mallrave me rublën. Me fjalë të tjera, nëse Rusia fillon të pranojë pagesën për naftën në ar, atëherë vendet e tjera mund të ndjejnë nevojën për të ndjekur shembullin.

Shikoni kush, përveç SHBA-së, janë prodhuesit më të mëdhenj të naftës dhe gazit natyror në botë – Irani, Kina, Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Katari. Natyrisht, të gjitha vendet e BRICS dhe vendet euroaziatike po e ndjekin të gjithë këtë nga afër. Nëse rënia e dollarit amerikan është afër, të gjitha këto vende do të duan që monedhat e tyre të jenë përfituese të një rendi të ri monetar shumëpalësh.

Çfarë do të thotë kjo për dollarin amerikan?

Që nga viti 1971, statusi i rezervës globale të dollarit amerikan është mbështetur nga nafta dhe epoka e petrodollarëve. Kjo ka qenë e mundur vetëm për shkak të përdorimit të vazhdueshëm të dollarëve amerikanë në botë për tregtimin e naftës dhe aftësisë së SHBA-së për të parandaluar çdo konkurrent ndaj dollarit amerikan. Por ajo që po shohim tani duket si fillimi i fundit të atij sistemi 50-vjeçar dhe lindja e një sistemi të ri monetar shumëpalësh të mbështetur nga ari dhe mallrat. Ngrirja e rezervave valutore të Rusisë ka qenë shkas. Vendet gjigante të mallrave të rwndwsishme të botës si Kina dhe vendet eksportuese të naftës tani mund të mendojnë se tani është koha për të kaluar në një sistem të ri monetar më të drejtë. Nuk është çudi, ata e kanë diskutuar prej vitesh kwtw gjw. Ndërsa është ende herët për të thënë se si do të ndikohet dollari amerikan, ai do të dalë nga kjo periudhë më i dobët dhe më pak me ndikim se më parë.

Cilat janë pasojat?

Lëvizja e Bankës së Rusisë për të lidhur rublën me arin dhe për të lidhur pagesat e mallrave me rublën është një ndryshim paradigme që media perëndimore ende nuk e ka kuptuar. Ndërsa dominotw rrwzohen, këto ngjarje mund të jehojnë në mënyra të ndryshme. Rritja e kërkesës për ar fizik. Shpërthime në tregjet e arit. Një çmim ari i rivlerësuar. Një zhvendosje nga dollari amerikan. Rritja e tregtisë dypalëshe në mallra midis qarqeve joperëndimore në monedha të tjera përveç dollarit amerikan.