Vendosni fjalën kyçe....

Gati gjysma e pacientëve përjetojnë një mamografi false-pozitive 10 vite pas shqyrtimit – Studimi


Një studim i ri tregon se pas 10 vitesh ekzaminimi vjetor të kancerit duke përdorur mamografinë 3D, gati gjysma e pacientëve të testuar përjetuan një mamografi false që tregonte sikur ishin pozitivë.

I publikuar të premten në JAMA Netëork Open, studimi vëzhgues sugjeron se ndërsa më shumë informacion mund të mblidhet duke përdorur mamografinë 3D, përdorimi i saj e ul shumë pak mundësinë e një rezultati të rremë pozitiv kur krahasohet me mamografinë standarde 2D.

Një rezultat pozitiv i rremë ndodh kur një mamografie i jepet një vlerësim pozitiv për shkak të një lloj anormaliteti që ka nevojë për më shumë punë diagnostikuese, duke përfshirë imazhe dhe testime të mëtejshme, por në fund të fundit nuk ka diagnozë të kancerit të gjirit.

“Pavarësisht përfitimit të rëndësishëm të mamografisë depistuese në reduktimin e vdekshmërisë nga kanceri i gjirit, ajo mund të çojë në procedura shtesë imazherike dhe biopsie, kosto financiare dhe oportune dhe ankth të pacientit,” Diana Miglioretti, profesoreshë e biostatistikës në UC Davis dhe autore e studimit. , thuhet në një komunikatë për shtyp të premten.