Vendosni fjalën kyçe....

RT: Rusia pretendon se Ukraina po shkatërron provat e programit të bioarmëve të financuar nga SHBA-ja


Ndërsa trupat ruse hynë në Ukrainë, qeveria në Kiev urdhëroi ‘shkatërrimin urgjent’ të patogjenëve, përfshirë murtajën dhe antraksin në laboratorët e financuar nga SHBA pranë kufirit rus, pretendoi të dielën Ministria e Mbrojtjes në Moskë.

Thashethemet e mëhershme se ushtria ruse kishte në shënjestër biolabatorët e drejtuar nga SHBA u shfuqizuan si teori konspirative, por ministria ka premtuar të mbështesë pretendimet e saj me dokumente.

“Ne kemi marrë dokumentacion nga punonjësit e biolaboratorëve ukrainas për shkatërrimin emergjent më 24 shkurt të patogjenëve veçanërisht të rrezikshëm të murtajës, antraksit, tularemisë, kolerës dhe sëmundjeve të tjera vdekjeprurëse”, thuhet në një deklaratë nga ministria.

Deklarata akuzonte ‘regjimin e Kievit’ për kryerjen e një ‘spastrimi emergjent’ për të fshehur provat e programit të supozuar të armëve biologjike, për të cilin ministria pretendonte se ishte financuar nga SHBA, dhe përfshinte prodhimin e ‘komponentëve të armëve biologjike’ në të paktën dy laboratorë në qytetet Poltava e Kharkov, ku ka pasur luftime intensive midis forcave ruse dhe ukrainase ditët e fundit.

Dokumentet e publikuara nga ministria supozohet se përfshijnë një urdhër nga Ministria e Shëndetësisë e Ukrainës për të shkatërruar patogjenët dhe listat e mikrobeve në fjalë.

RT nuk mund të verifikojë në mënyrë të pavarur vërtetësinë e këtyre dokumenteve. Ministria e Mbrojtjes e Rusisë tha se ato aktualisht janë duke u analizuar nga specialistë të mbrojtjes nga rrezatimi, kimik dhe biologjik.

“Në të ardhmen e afërt do të paraqesim rezultatet e analizës”, tha ministria, duke shtuar se beson se dokumentet do të vërtetojnë se Ukraina dhe SHBA po shkelnin nenin 1 të Konventës së OKB-së për Armët Biologjike.

Shtetet e Bashkuara, Ukraina dhe Rusia janë ndër më shumë se 180 palët e këtij traktati dhe sipas nenit 1 të marrëveshjes, të gjitha palët bien dakord që ‘asnjëherë në asnjë rrethanë të mos zhvillojnë, prodhojnë, grumbullojnë, blejnë ose mbajnë’ armë biologjike.

Deri në momentin e publikimit të këtij artikulli, Uashingtoni nuk ka komentuar mbi pretendimet e ministrisë dhe as Kievi.

Në ditët e para të ofensivës ushtarake të Rusisë muajin e kaluar, pretendimet qarkulluan në internet se Rusia po synonte të godiste biolabatorët e financuar nga perëndimi me sulme raketore.

Këto akuza nuk u verifikuan kurrë dhe u tallën nga burimet perëndimore si teori konspirative, megjithëse Pentagoni ka deklaruar publikisht se punon me qeverinë ukrainase për të ‘konsoliduar dhe siguruar patogjenët dhe toksinat e shqetësimit të sigurisë në objektet e qeverisë ukrainase’, për ‘kërkime paqësore dhe zhvillim vaksinash’, sipas ambasadës së SHBA-së në Kiev.