Vendosni fjalën kyçe....

Përqëndrimi i lartë i medikamenteve mjekësore në lumenj kërcënon njerëzit dhe natyrën – Studimi


Më shumë se një e katërta e 285 lumenjve të kampionuar në një studim të pashembullt global u zbulua se kishin nivele të ‘përbërësve aktivë farmaceutikë’ që konsideroheshin të pasigurt për jetën ujore. Sipas studimit edhe njerëzit janë gjithashtu shumë të rrezikuar nga ndotja.

Ndotja e lumenjve të botës me drogë përbën ‘një kërcënim për mjedisin dhe shëndetin e njeriut’, paralajmërojnë autorët e punimit, të botuar në revistën Proceedings of the National Academy of Sciences.

Studimi më i gjerë mbi këtë çështje deri më tani ka parë mostra uji të ndotura në 104 vende të testuara për 61 përbërës farmaceutikë aktivë (API).

Rezultatet e testimit ishin mjaft alarmante, pasi 258 lumenj që u mbuluan nga anketa u konstatuan se kishin një përqendrim të pasigurt të farmaceutikëve.

Ilaçet hyjnë në ujërat e freskëta pasi merren nga njerëzit ose bagëtitë dhe më pas nxirren në sistemet e ujërave të zeza ose rrjedhin drejtpërdrejt në mjedis. Ndikimi i tyre negativ në jetën e egër nuk është studiuar ende plotësisht, por dihet, për shembull, se përbërësit në kontraceptivë mund të zvogëlojnë popullsinë e peshqve, ndërsa ato në antidepresivë u zbuluan se i bëjnë zogjtë të ushqehen më pak.

Sipas studimit, njerëzit që notojnë në lumenj të ndotur nga ilaçet nuk janë në rrezik, të paktën tani për tani. Por situata paraqet një rrezik tjetër, shumë më të madh për njerëzimin, pasi prania e antibiotikëve në rrugët ujore i lejon bakteret të zhvillojnë rezistencë ndaj këtij lloji të ilaçit, duke e bërë atë përfundimisht të padobishëm.

Dy lumenjtë e vetëm që rezultuan të ishin absolutisht të pastër u zbuluan në Islandë dhe Venezuelë, me këtë të fundit në një zonë të populluar nga indigjenë që i shmangen mjekësisë moderne.

Dy barnat e zbuluara më shpesh ishin karbamazepina, e përshkruar për epilepsinë dhe metformina, e përdorur për trajtimin e diabetit. Në Afrikë, ilaçi kundër malaries, artemisinina, gjithashtu hasej shpesh në përqendrime të larta.

Sipas studimit, në ujin e mostrës kishte gjithashtu shumë të ashtuquajtura lëndë të përditshmërisë si kafeina nga kafeja dhe nikotina nga cigaret, si dhe paracetamol qetësues.