Vendosni fjalën kyçe....

OBSH-ja kërkon lehtësimin ose heqjen e kufizimeve për udhëtimet: Nuk janë masa efektive në parandalimin e përhapjes së Covid-19


OBSH ka publikuar një deklaratë nga takimi më i fundit i Komitetit të Emergjencave këtë javë – i dhjeti i tij që nga fillimi i pandemisë – duke diskutuar efikasitetin e ndalimeve të përgjithshme të udhëtimit dhe nëse ato duhet të anulohen.

Ndalimet e udhëtimit “nuk janë efektive në shtypjen e përhapjes ndërkombëtare (siç tregohet qartë nga përvoja e Omicron)”, thuhet në të. Si rezultat, këshilla e re është që të “heqin ose lehtësojnë ndalimet e trafikut ndërkombëtar, pasi ato nuk ofrojnë vlerë të shtuar dhe vazhdojnë të kontribuojnë në stresin ekonomik dhe social” të disa vendeve.

Në vend të ndalimeve të udhëtimit, thuhet se duhet të ketë “masa udhëtimi” për të kontrolluar përhapjen e virusit. Shfaqja e statusit tuaj të vaksinimit ose dëshmia e një testi negativ në kufi ka qenë normë për muajt e fundit ndërsa ne përpiqemi të ringjallim industrinë tonë të udhëtimit, shkruan scan.

Por tani OBSH po pretendon se kjo kërkesë mund të mos jetë më “rruga e vetme” drejt udhëtimit ndërkombëtar. Ajo rekomandon një “qasje të bazuar në rrezik” në vend të kësaj e cila do të përfshinte “heqjen ose modifikimin e masave, të tilla si testimi dhe/ose kërkesat e karantinës, kur është e përshtatshme”.

Hiqni ose lehtësoni ndalimet e trafikut ndërkombëtar pasi ato nuk ofrojnë vlerë të shtuar dhe vazhdojnë të kontribuojnë në stresin ekonomik dhe social të përjetuar nga Shtetet Palë. Dështimi i kufizimeve të udhëtimit të vendosura pas zbulimit dhe raportimit të variantit Omicron për të kufizuar përhapjen ndërkombëtare të Omicron tregon joefektivitetin e masave të tilla me kalimin e kohës. Masat e udhëtimit (p.sh. maskimi, testimi, izolimi/karantina dhe vaksinimi) duhet të bazohen në vlerësimet e rrezikut dhe të shmangin vendosjen e barrës financiare për udhëtarët ndërkombëtarë.

Mos kërkoni prova të vaksinimit kundër COVID-19 për udhëtimet ndërkombëtare si e vetmja rrugë ose kusht që lejon udhëtimet ndërkombëtare duke pasur parasysh aksesin e kufizuar global dhe shpërndarjen e pabarabartë të vaksinave COVID-19. Shtetet duhet të marrin në konsideratë një qasje të bazuar në rrezik për lehtësimin e udhëtimit ndërkombëtar duke hequr ose modifikuar masat, të tilla si testimi dhe/ose kërkesat e karantinës, kur është e përshtatshme, në përputhje me udhëzimet e OBSH-së.”-thuhet në deklaratë.