Vendosni fjalën kyçe....

Kundërshtimi i vaksinimit të detyrueshëm, Greqia përgatitet për ‘eksodin e madh’ të personelit shëndetësor


Me skadimin e afatit për vaksinimin e detyrueshëm të punonjësve shëndetësorë të mërkurën, Ministria e Shëndetësisë në Greqi po përgatitet për një ‘eksod të madh’ të stafit për shkak të pezullimeve që do të pasojnë, me një sërë masash parandaluese për të mbushur boshllëqet dhe për të siguruar që shërbimet janë plotësisht funksionale.

Këto masa përfshijnë një riorganizim të punonjësve të kujdesit shëndetësor brenda spitaleve, bashkime të klinikave dhe departamenteve, zëvendësimin e atyre që janë pezulluar me staf ndihmës dhe partneritete me sektorin privat për shërbimet mbështetëse të tilla si ushqimi, kujdesi etj.

E mërkura është dita e fundit që stafi shëndetësor të marrë të paktën dozën e parë të vaksinës kundër Covid-19 në mënyrë që të shmangë pezullimin që nga nesër. Qeveria ka këmbëngulur se legjislacioni përkatës për vaksinimet e detyrueshme do të zbatohet në mënyrë rigoroze.

Ata që janë të përjashtuar nga parimet e legjislacionit janë padyshim ata që tashmë janë vaksinuar dhe punëtorët që janë infektuar me koronavirus brenda gjashtë muajve të fundit.

Ata që nuk bëjnë pjesë në këto kategori dhe nuk kanë marrë miratimin për përjashtim për shkak të çështjeve shëndetësore nga komitetet kompetente do të pezullohen, shkruan Ekathimerini.

Për më tepër, siç sqarohet nga ish-zëvendësministri i Shëndetësisë, Vassilis Kontozamanis, bazuar në sistemin e listës së pagave në sektorin publik, i cili siguron pagesën paraprake të fitimeve çdo dy javë, qeveria do të kërkojë që ata të kthejnë këtë shumë të pagës si të paguar padrejtësisht.

Duke folur në stacionin radiofonik ‘9.84’ të martën, Sekretari i Përgjithshëm i Shërbimeve Shëndetësore Yiannis Kotsiopoulos vlerësoi se rreth 10,000 punonjës shëndetësorë nuk do të vazhdojnë të punojnë në Sistemin Kombëtar të Shëndetit.

Sipas të dhënave më të fundit, më shumë se 90% e mjekëve dhe 80% e infermierëve ishin vaksinuar kundër Covid-19, ndërsa përqindjet janë më të ulëta për pjesën tjetër të stafit.