Vendosni fjalën kyçe....

Reuters: SHBA-të bisedime sekrete me Shqipërinë dhe Kosovën për marrjen e afganëve, të gatshëm të ofrojnë koncesione


Administrata e Presidentit Joe Biden ka zhvilluar bisedime sekrete me më shumë vende sesa njiheshin më parë në një përpjekje të dëshpëruar për të siguruar marrëveshje për të strehuar përkohësisht afganët në rrezik që punonin për qeverinë amerikane, thanë katër zyrtarë amerikanë për Reuters.

Diskutimet e pa raportuara më parë me vende të tilla si Kosova dhe Shqipëria nënvizojnë dëshirën e administratës për të mbrojtur afganët e lidhur me SHBA-të nga hakmarrjet e talibanëve ndërkohë që përfundojnë me siguri procesin e miratimit të vizave të tyre amerikane.

Me talibanët që shtrëngojnë kontrollin e tyre mbi Afganistanin me një ritëm tronditës të shpejtë, Shtetet e Bashkuara njoftuan të enjten se do të dërgojnë 1.000 personel në Katar për të përshpejtuar përpunimin e aplikimeve për Vizat Speciale të Imigrimit (SIV).

Afganët që shërbyen si përkthyes për qeverinë amerikane dhe në punë të tjera kanë të drejtë të aplikojnë për programin SIV.

Deri më tani, rreth 1,200 afganë janë evakuuar në Shtetet e Bashkuara dhe ky numër do të rritet në 3,500 në javët e ardhshme nën “Operacionin e Aleatëve Refugjatë”, me disa që shkojnë në një bazë ushtarake amerikane në Virxhinia për të përfunduar dokumentet e tyre dhe të tjerë drejtpërdrejt tek nikoqirët amerikanë.

VENDET HEZITOJNË

Dy zyrtarë amerikanë, duke folur në kushte anonimiteti, thanë se vendet ishin në mëdyshje për të marrë afganët për shkak të shqetësimeve në lidhje me cilësinë e verifikimit të sigurisë dhe kontrollit shëndetësor për COVID-19 para se të lejoheshin të fluturonin.

Ngurrimi i disa vendeve ka bërë që administrata të apelojë tek të tjerët që mund të jenë të gatshëm të ndihmojnë nëse Uashingtoni jep një ndihmë, thanë zyrtarët.

Shtetet e Bashkuara kanë ofruar koncesione ekonomike dhe politike për Kosovën për marrjen e disa mijëra afganëve, por ka shqetësim në Uashington për aftësinë e saj për të strehuar afganët, thanë burimet.

Ministria e jashtme në Kosovë nuk iu përgjigj kërkesës për koment. Ambasadat e Shqipërisë, Kazakistanit, Taxhikistanit dhe Uzbekistanit nuk iu përgjigjën menjëherë kërkesës për koment.