Vendosni fjalën kyçe....

Tensionet politike mënjanë, SHBA-ja blen sasi rekord të naftës nga Rusia


Përtej përplasjeve politike, çështjet e energjisë nuk i ndalojnë SHBA-të të blejnë një sasi rekord të naftës bruto ruse në vitin 2020. Rafineritë amerikane thuhet se kanë marrë 538,000 fuçi të produkteve të papërpunuara dhe naftës ruse çdo ditë, duke thyer një rekord të vjetër.

Sipas të dhënave të ndjekura nga Administrata e Informacionit të Energjisë në SHBA (EIA), Uashingtoni ka blerë naftën e papërpunuar ruse që nga viti 2011, kur vëllimet e importit ose nafta ruse arritën në 624,000 fuçi në ditë.

Në vitin 2020, Rusia u bë furnizuesi i tretë më i madh i naftës në SHBA, duke tejkaluar Arabinë Saudite, eksportuesin më të madh në botë, sipas llogaritjeve të Bloomberg bazuar në të dhënat e doganave. Pjesa e Rusisë në eksportet e naftës amerikane aktualisht qëndron në një rekord të lartë prej shtatë përqind.

Ndërkohë, Kanada dhe Meksika ishin eksportuesit kryesorë të naftës së papërpunuar në SHBA vitin e kaluar. Kanadaja dërgoi 4.1 milion fuçi, ndërsa Meksika shiti rreth 750,000 të tilla. Importet mesatare të naftës nga Arabia Saudite thuhet se arritën në vetëm 522,000 fuçi në vitin 2020.

Rritja e eksporteve të naftës nga Rusia thuhet se ishte shkaktuar nga mungesa e aksesit në naftën e papërpunuar të Venezuelës, e shënjestruar nga sanksionet e SHBA-së. Për më tepër, dërgesat e naftës bruto nga vendet e OPEC-ut u zvogëluan ndjeshëm mes paktit të kartelit për uljen e prodhimit.