Vendosni fjalën kyçe....

Kina tejkalon SHBA-në si partneri më i madh tregtar i Evropës në vitin 2020


Kina është bërë i vetmi vend që rrit të dy eksportet dhe importet me Bashkimin Evropian në mes të pandemisë, duke shfronësuar SHBA-në si partneri kryesor tregtar i BE-së, vitin e kaluar.

Sipas të dhënave të botuara nga zyra e statistikave të Bashkimit Evropian, Eurostat, importet e bllokut 27 vendesh nga Kina arritën 383.5 miliardë euro në vitin 2020, duke u rritur me 5.6 përqind nga viti në vit. Eksportet u rritën me 2.2 përqind për të arritur në 202.5 miliardë euro.

Në të njëjtën kohë, tregtia me SHBA-në, historikisht partneri më i lartë tregtar i Evropës, pa një rënie të ndjeshme. Importet e vitit të kaluar ranë me mbi 13 përqind, ndërsa eksportet e mallrave evropiane në SHBA ranë me më shumë se tetë përqind. Si rezultat, SHBA-ja nuk është më destinacioni kryesor i tregtisë së BE-së dhe është zëvendësuar nga Kina.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *